Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Minunata Cale Lactee
272 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Hodos-Bodrog, Arad-Romania
2.281 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1Desertul Danakil,2Efectele radiatiilor din Fukushima
401 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De la vinil la discul optic
1.077 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nasterea civilizatiei - Cultul craniului
374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Svabii din Banat
247 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nasterea civilizatiei - primii fermieri
318 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nasterea civilizatiei - Rise of Uruk
304 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARTURII DIN INFERN,
660 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 al celor mai populate tari de pe glob-USA
1.137 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Discul din Phaistos

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.02.2021  Adauga la favorite 175 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Discul din Phaistos ramane unul dintre cele mai faimoase puzzle-uri ale arheologiei. A fost descoperit in orasul antic Phaistos din sudul Cretei in 1908. Se crede ca ar data din 1700 i. Hr (din contextul arheologic).

Unii oameni de stiinta cred ca hieroglifele seamana cu simboluri din limbajul Linear A (Linear A a fost scrierea oficiala folosita in inscriptionarea palatelor minoice). Singura problema este ca nici limbajul Linear A nu a putut fi descifrat (se crede ca semnele reprezinta silabe, nu sunete individuale).

Cultura minoica a Cretei a dezvoltat mai multe scrieri (sau proto-scrieri). Semnele pictografice au fost denumite hieroglife minoice, desi limbajul nu a fost niciodata descifrat in totalitate. Un altfel de sistem pictografic apare pe misteriosul disc din Phaistos.

. Pe discuri se gasesc un total de 241 de figuri, in 45 de spirale cu hieroglife , de pe margini pana in mijlocul discurilor. Exista teorii, care sustin ca discurile ar face parte dintr-un almanah al fermierilor, despre calatoria unui om. Inca nu exista, nici o teorie care sa stie cu exactitate ce semnifica, inscriptiile de pe discuri.

Teoriile merg mai departe, presupunand ca: discurile ar fi defapt un tip de calendar astronomic sau Epagomenen cum este cunoscut de Egipteni. Cultura Minoan a folosit in mod repetat simbolismul, de la nastere si pana la moarte , printre linile Geometriei Sacre, deci iasa din discutie ipoteza ca, discurile ar descrie perioada sacrificiilor.

Studiile aprofundate, au scos la iveala, posibilitatea ca Discurile din Phaistos au o legatura directa cu: Thoth, Isis si Osiris. Influenta Egiptului asupra Greciei Antice, este bine documentata si aprofundata indeajuns. Thoth este cunoscut pentru ca a inventat mai multe arte si instrumente muzicale in Grecia






Pictogramele de pe discul din Phaisos par sa nu aiba foarte mare legatura insa cu hieroglifele minoice, si nu mai exista un alt exemplu al unei scrieri ca cea de pe disc. Pentru ca discul este unic, cu un sistem de scriere nemaiintalnit, el nu a putut fi descifrat (au existat numeroase tentative, dar nu exista un consens printre specialisti).

Si mai curios este faptul ca, desi nu a fost gasit decat un singur exemplu al acestei scrieri, fiecare pictograma este imprimata pe discul de lut cu o stampila, ele nefiind desenate in mod individual. Intrebarea pe care si-o pun oamenii de stiinta este, daca discul a fost menit sa fie un document unic, atunci de ce s-ar fi obosit cineva sa creeze un set de stampile pentru un singur exemplar? De asemenea, deoarece discul este "stantat" si nu sculptat, el este considerat cea mai veche “tiparitura" cunoscuta.

Au fost facute incercari care mai de care mai fanteziste pentru a propune o lectura a textului sau, pe diverse baze, in diferite limbi vechi, de la indo-europene la anatoliene pre-hitite, nord-semitice, dar pana in ziua de astazi nu s-a descoperit adevaratul sens al pictogramelor.

Ce se stie cu siguranta despre misteriosul disc este ceea ce poate fi observat cu ochiul liber. Ambele fete ale discului sunt acoperite cu hieroglife aranjate intr-o spirala, imprimate pe lut cand acesta era umed. Semnele formeaza grupuri separate unele de celelalte de linii verticale, si fiecare dintre aceste grupuri ar trebui sa reprezinte un cuvant. Textul contine astfel 61 de cuvinte, dintre care 16 sunt insotite de ceva similar cu o virgula.

Au fost identificate 45 de semne diferite care apar de 241 de ori. Simbolurile reprezinta obiecte ce pot fi recunoscute: figuri umane, parti ale corpului, animale, arme si plante.

Unele secvente de hieroglife se repeta, similar cu refrenele unui imn religios. Unii oameni de stiinta considera ca textul discului este un ritual. Altii au sugerat ca este o lista cu nume de soldati. O teorie mai recenta sustine ca este discursul unui rege care discuta construirea Palatului din Phaistos.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.