Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cartea lui Enoh, interzisa din Biblie,
196 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Troia – Adevarata poveste
1.437 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea Cartii lui Enoh
290 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manuscrisele Marii Moarte
439 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piatra lui Iacov: Casa lui Dumnezeu | Secretele Bibliei
298 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  STOLEN KOSOVO
645 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Civilizatii extraterestre cu Dan Farcas
827 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rescrierea povestii omenirii
219 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cartea lui Soyga
1.856 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kate Middleton: Urmatoarea regina a Angliei
461 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cartea lui Enoh-spune adevarata poveste a omenirii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.11.2020  Adauga la favorite 206 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Motivele pentru care Enoh a fost retras dintre textele canonice sunt de ordin teologic. De fapt, autorul explica ca ingerii au pierdut statutul lor divin coborand pe Pamant pentru a face dragoste cu femei. Interesant este ca aceasta trezeste, fie ca vrem sau nu, o anumita simpatie din partea noastra ca oameni. O intelegere reciproca intr-un fel, pentru ca femeile viseaza dintotdeauna sa se insoteasca cu un inger, iar barbatii vor transfigura totdeauna femeia, o vor eleva.

Enoh precizeaza ca acesti Ingeri ar fi trebuit sa ramana in Paradis pentru ca nu aveau nevoie sa se reproduca, deoarece erau nemuritori. Ei erau din eternitate "spirite pure".

Activitatea sexuala, reproducerea, este rezervata exclusiv muritorilor. Aceasta constituie ocupatia favorita a oamenilor. Desigur, anumiti Ingeri, asistand cuplurile in fuziune amoroasa, si-au zis "ce-ar fi sa incercam si noi sa ne jucam de-a oamenii?". Ingerii ne invidiau pentru ca aveam bebelusi... Manati de curiozitate, 200 dintre ei au decis sa traverseze Rubiconul . Singura problema era ca bebelusii lor nu semanau exact cu cei ai oamenilor. Ei au crescut si au semanat violenta pe Pamant, violenta pe care Dumnezeu a trebuit sa o stopeze provocand o catastrofa naturala. Violenta a fost astfel aproape complet eradicata. "Aproape complet", spune Enoh. Enoh mai adauga ca ingerii care au venit in contact cu trupurile feminine au fost pentru totdeauna contaminati... Contaminati, iradiati, la fel ca acei inconstienti care au plonjat in reactorul centralei atomice de la Cernobil pentru a-l stinge. Trista paralela: aceasta regiune a Rusiei detine recordul mondial de copii malformati. Dupa Enoh, un Inger cazut este un Inger denaturat. ªi aceasta cu mult inainte de consfatuirea episcopilor asupra sexului Ingerilor!

Acestea au fost cele doua motive de natura teologica.

Iata si un al treilea motiv: in timpul calatoriei in afara trupului de exemplu, Enoh a identificat atat de multe nume de Ingeri incat a alcatuit o anexa la cartea sa. Dar chiar si in zilele noastre Vaticanul nu poate inghiti continutul acestui manuscris antic: "am vazut ca Ingerii nu au sex, in curand nu vor avea nici nume?", se intreaba Henri Tincq in randurile cotidianului Le Monde. "Vaticanul", continua Tincq, "vrea sa faca putina ordine in practica devotionala si astfel, intr-un manual foarte erudit de 300 de pagini, intitulat cu seriozitate "Indrumator asupra pietei populare", proscrie obiceiul apelarii la ingeri si la demoni. Singurele trei nume de ingeri autorizate sunt cele care apar in Biblie: Rafael, Gabriel si Mihail".

Ceilalti Ingeri, cum este de exemplu Uriel, care era extrem de activ in vremea lui Enoh, cu mult inainte de nasterea lui Cristos, nu are o existenta legala in ochii Vaticanului. Deci, in anul 2002, Sfantul Scaun a condamnat oficial pentru a doua oara Cartea lui Enoh, fara macar sa o mentioneze, pentru ca in ea sunt nenumarate nume de Ingeri si de Arhangheli!

Al patrulea motiv este invatatura angelica insasi: conform cu unul dintre cei mai buni experti mondiali, americanul James VanderKam, profesor de Literatura Ebraica la prestigioasa Universitate Notre Dame (autor de best-sellers si invitat permanent al tuturor televiziunilor modiale care se ocupa de lumea antica), Cartea lui Enoh da trei explicatii la caderea Ingerilor printre oameni, amintind de filmul "Aripile dorintei" al producatorului german Wim Wenders, toate legate de invataturile pe care le-au transmis.
"Explicatia 1: Ingerii (avandu-l pe Shemyaza drept sef), au coborat din ceruri, s-au unit cu femeile oamenilor si au conceput uriasii, care au devenit o sursa de rau si de violenta fata de oameni.
Explicatia 2: Ingerii au pacatuit oferindu-le oamenilor invataturi secrete, care i-au antrenat pe oameni in pacat.
Explicatia 3: Ingerul Asael a corupt umanitatea prin invataturile sale."

Putem astfel considera Cartea lui Enoh ca fiind singura explicatie a urmatoarelor versete din Biblie: "Iar dupa ce au inceput a se inmulti oamenii pe pamant si li s-au nascut fiice, fiii lui Dumnezeu, vazand ca fiicele oamenilor sunt frumoase, si-au ales dintre ele sotii, care pe cine a voit.
In vremea aceea s-au ivit pe pamant uriasii, mai cu seama de cand fiii lui Dumnezeu incepusera a intra la fiicele oamenilor si acestea incepusera a le naste fii: acestia sunt vestitii viteji din vechime." Geneza, cap.6

Al cincelea motiv este ca aceasta carte ar putea "distruge de la baza credinta crestina"! Preotii catolici de azi se infurie pe cei care le vorbesc despre Dialoguri cu Ingerii ale Gittei Mallasz sau despre Enoh. Sa fie oare din cauza pacatului originar, care reprezinta arma psihologica favorita a religiilor de mai bine de 2000 de ani? Biblia ne spune ca eu si tu suntem vinovati pentru ca stramosii nostri Adam si Eva au pacatuit, din care cauza au fost alungati din Paradis. Enoh, cu mult inainte de aparitia Bibliei in forma sa actuala, spune cu totul altceva: nu Adam si Eva au cazut din rai, ci o anumita categorie profesionala de Ingeri care, raspandindu-se pe Pamant au corupt femeile, mai intai prin genele lor si apoi prin invataturile lor. Omul, spune Enoh, nu este vinovat. Nu omul a fost alungat din Paradis, ci Ingerii cazuti.
In schimb, el afirma in mod repetat, ca toate faptele, gesturile si gandurile noastre sunt inregistrate si ca ne sunt integral restituite in ziua judecatii, confirmand astfel ceea ce noi numim experiente la granitele dintre viata si moarte (EGVM ).

Cartea lui Enoh este scrisa cu cel putin 2300 de ani inaintea de lucrarile dr. Raymond Moody, Elizabeth Kubler-Ross si ale dr. Melvin Morse.

In sfarsit, ultimul motiv este incredibilul suflu cristic al Cartii lui Enoh, care anunta, cu cel putin 200 de ani inaintea nasterii sale, venirea lui Cristos, "Fiul omului". ªi mai interesanta este atitudinea straniu asemanatoare cu cea din Dialogurile cu Ingerii, un amestec de respect si de nesfarsita veneratie. Cele doua carti il trateaza pe "Fiul omului" ca pe o adevarata minune divina. Pentru teologii epocii aceasta era de neinteles. Deoarece doctorii si savantii au cazut de acord sa aprecieze varsta cartii la 300 ani d.C., pana in anul 1960 (anul descoperirilor de la Qumran), aceasta atitudine era explicabila.

Dar dupa 1960?

Cum se explica scepticismul si respingerea generate de Cartea lui Enoh inca si in zilele noastre? Pentru pastorul american Ronald K. Brown, care a publicat in 1998 Cartea lui Enoh, este limpede:
Munca mea nu este o apologie a Cartii lui Enoh pentru a-i convinge pe cei ce se indoiesc inca de autenticitatea sa, ci pentru a evidentia faptul ca Vechiul si Noul Testament contin exact 309 pasaje direct imprumutate din Cartea lui Enoh. (...) Cartea mea este un efort de raspandire a Evangheliilor lui Iisus Cristos, dar ca intotdeauna, ramane la latitudinea cititorului sa accepte sau sa refuze concluziile.

Brown nu face nici un comentariu la Cartea lui Enoh, ci doar face o constatare, cu onestitate intelectuala si ca un perfect cunoscator al Bibliei. El nu a putut sa nu vada paralelele uluitoare dintre versetele lui Enoh si parabolele lui Cristos. A trebuit sa admita ca Iisus cunostea cu siguranta Cartea lui Enoh pe de rost, pentru ca nu exista nici o alta explicatie posibla pentru atare concordante.

Profesorul James VanderKam remarca un alt punct ce pledeaza in favoarea lui Enoh ca prevestitor al venirii lui Cristos: pasajul din Sf. Ap. Luca (9:35) referitor la Schimbarea la Fata a lui Iisus, tradus gresit de catre copisti din limba greaca in original, pentru a face cu orice pret ca aceasta fraza sa corespunda cu cele din celelalte Evanghelii. Versiunea moderna spune: "ªi glas s-a facut din nor, zicand: acesta este Fiul Meu cel ales, de El sa ascultati!", in timp ce textul grecesc in original spune simplu: "Acesta este fiul meu, Alesul." Ori Cel Ales este TEMA recurenta din Enoh, revenind de peste 10 ori, de paisprezece ori ca sa fim precisi, de-a lungul capitolelor, cat si in prevestirea propriu-zisa a venirii lui Cristos...

Deci cum se mai explica aceasta rezistenta, aceste piedici?
Ei bine, pur si simplu pentru ca 80% dintre preotii catolici nu mai cred in prezent ca Dumnezeul lor ar avea o dimensiune supranaturala, ca ar putea anunta lucruri cu mult timp in avans, ca ar face miracole sau ca oamenii ar putea exista in afara trupului sau sa aiba viziuni. Parintele Francois Brune constata si el in cartea sa Fecioara din Mexic:
"Iata de exemplu rezultatele unei anchete asupra credintei in miracole, desfasurate printre teologii de limba germana. Este vorba despre o teza sustinuta la facultatea de drept de la Universitatea libera din Berlin, in 1988, de catre Harald Grochtmann. Autorul a cautat sa vada in ce masura si in ce conditii tribunalele ar putea admite in procese fapte de natura paranormala. Astfel, el a apelat, in mod firesc, la o institutie ce are o experienta milenara in domeniu: Biserica (catolica sau protestanta). El a intreprins un studiu comparativ intre exigentele tribunalului si cele ale Bisericii pentru a recunoaste, ca elemente de judecata, faptele sau simbolurile. Una dintre partile studiului sau consta in a cerceta credinta in miracole printre teologii crestini insisi. El citeaza astfel o prima lista de 23 teologi pentru care nu exista fenomene ce contrazic legile naturale, si deci in acest sens, pentru ei nu exista miracole.

Apoi mai apare o lista mult mai lunga de teologi care recunosc ca Dumnezeu, si mai putin Cristos, ar putea face miracole, dar ei mai subliniaza ca si alte interpretari ar fi posibile. Astfel, exorcizarea este reinterpretata in termeni psihanalitici, vindecarile in termeni fiziologici, invierile nefiind decat impresii datorate unei stari de moarte aparenta, etc. Cu toate acestea, nu toate miracolele se preteaza la acest gen de interpretari, de exemplu, schimbarea apei in vin, inmultirea painilor, mersul pe apa etc. Insa unii dintre teologi spun ca povestirile despre miracole nu sunt decat repovestiri ale unor istorisiri despre taumaturgii greci anteriori lui Cristos. Important de altfel, au spus toti acei teologi si exegeti, nu este daca miracolele au fost adevarate sau nu, ci invatatura continuta in istorisirea respectiva. Deci, in sfarsit, este foarte probabil ca Cristos nu a facut miracole. Aceasta lista cuprinde 63 de nume.
In fine, mai apare si o mica lista de intarziati, care afirma ca exista miracole si ca orice este posibil pentru Dumnezeu. Grochtmann citeaza aici 26 de nume. Deci in total, sunt practic 86 contra miracolelor si 26 pentru! Acest context intelectual care se regaseste si in Franta este denuntat cu fermitate de Cardinalul Ceruti:
"Miracolele din Evanghelii deranjeaza enorm. Pentru a-si justifica prezenta lor impertinenta, reformatorii Noului Testament vor sa-i gaseasca un pedigree pagan, adica legendar, natural... Ideea ca evanghelistii au gasit povestirile despre miracole in paganism, urmata de ideea ca oamenii acelei epoci, scufundati in vise, vedeau miracole peste tot si traiau cu o imaginatie exagerata toate evenimentele vietii lor cotidiene intr-un context religios... Totul este in general argumentat de o comparare cu contemporanii nostri, care traind era stiintei si a tehnicii, nu mai pot crede in astfel de infantilisme".

Autorul acestei vii reactii ofera apoi o serie de exemple de diferiti comentatori ai Evangheliilor, evidentiind si dovedind reaua lor vointa".
Cat despre ingeri, nu se vorbeste deloc...
Cei care se ating de Ingeri, se trezesc pe un teren alunecos, declansand mania vreunui preot inarmat cu textele si reglementarile sale canonice. Ceea ce se exprima grosso-modo astfel: "nu aveti dreptul sa va interesati de Ingeri. Nu trebuie sa va intereseze decat Cristos si numai el". Aceasta este insa bine, in fond Cartea lui Enoh era cartea de capatai a lui Cristos! In aceste conditii, intelegem e ce chiar si in zilele noastre carti ca Dialoguri cu Ingerii sau Cartea lui Enoh sunt tinute la izolare de catre acesti pseudo "reprezentanti ai lui Dumnezeu" care nici macar nu se obosesc sa le citeasca. Astfel exista riscul ca, peste 1000 de ani, cartea Gittei Mallasz sa fie tratata in aceeasi maniera ca si cea a lui Enoh de catre savantii, istoricii si specialistii sec. XX, care se indoiesc de autenticitatea ei.
Capitolele de la 22 la 37 ale versiunii "slavone" degaja o asemenea putere spirituala, incat incita la recitiri repetate. O putere similara o au si randurile Dialogurilor cu Ingerii, un semn ca nu dezamageste niciodata. Se simte intuitiv ca ceea ce este scris acolo poseda o forta divina, ca exista un "ceva" in Cartea lui Enoh, mai mult in versiunea slavona ca in cea etiopiana. Dumnezeu povesteste cum a avut ideea de a crea lumea. Exact asa. Aceasta pare nebunesc. Chiar citind la inceput cu scepticism, ne trezim ca o citim pana in zori. Iar intrebarea care ne urmareste este "si daca este chiar Dumnezeu insusi?" Ce este aceasta tulburare respectuoasa care-l cuprinde pe cel care il citeste pe Dumnezeu povestind "Geneza"?

DEªI SOARELE ªI-A GASIT PACEA IN CURSA SA, DEOARECE EU CREEZ TOATE LUCRURILE ªI PENTRU CA EU AM CONCEPUT IDEEA DE A PLASA FUNDAMENTELE LUMII ªI DE A CREA FIINÞELE VIZIBILE, EU NU GASESC NICIODATA PACEA

Ascultarea lui Dumnezeu "in direct" este fascinanta. Dar de nesuportat pentru multi. Am prezentat astfel toate motivele pentru care Cartea lui Enoh a ramas o carte secreta, cunoscuta doar savantilor; si de asemenea de ce se mentine de-a lungul secolelor, in pofida tuturor vanturilor si mareelor. ªi la fel ca in cazul tuturor secretelor, cei care le pazesc nu se vor bucura de ceea ce va fi revelat in marea zi!
Dar care este acest secret?
Raspuns unanim: este forta divina care rezida in aceasta carte!
Jozef Milik a vazut TOATE manuscrisele de la marea Moarta. Nu exista nici macar un fragment care sa nu fi trecut prin mainile lui. Care este insa manuscrisul caruia i-a consacrat opera vietii sale?
Cartea lui Enoh bineinteles!
Totusi Milik ar fi putut scrie nenumarate carti despre textele sfinte descoperite in grote. Intelegem deci de ce Cartea lui Enoh se bucura de aceasta reputatie magica!


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.