Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Aecmea vargata / Rozeta-sulita
1.403 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aster
1.062 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Crassula ovata (Arborele de jad)
1.420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cosmos
938 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
00:34
  Camere Copii, Dormitoare Copii, Picturi,Desene pe pereti
1.943 vizite - 0 comentarii
adaugat de lavinia
 
  Izolatie polistiren montaj cu spuma
1.229 vizite - 0 comentarii
adaugat de tampo
 
  Semanatul la zinnia si craite direct in gradina de flori
308 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se face copilirea si defolierea ardeiului
1.734 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se ingrijeste corect rododendronul
178 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Este magic, face orice planta sa infloreasca instantaneu
112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Dipladenia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.10.2020  Adauga la favorite 457 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Dipladenia este o planta atractiva mai ales daca este amplasata pe terasa sau balcon deschis in sezonul cald. Cei care au gradina o pot planta si acolo, dar numai primavara, cand a trecut pericolul inghetului si pana toamna, cand temperatura incepe sa scada. Este o planta cataratoare cu crestere rapida si flori spectaculoase: sub forma de trompeta de 5-10 cm, de culoare alba, siclam sau rosie. Tratata ca planta de terasa sau balcon, are nevoie de un ghiveci potrivit de mare (pe masura ce planta creste, se muta in ghivece mai mari) si neaparat ghidata de tutori sau spaliere. Iubeste soarele si infloreste abundent numai daca are soare direct cateva ore pe zi. Asezata sau plantata la umbra va inflori sporadic, iar florile vor fi de mici dimensiuni. Ca planta de interior este problematica. Orice ai incerca pare sa nu-i placa nimic. In final, planta moare fara sa mai poti face ceva ca s-o salvezi.

ATENTIE LA CALITATE!
Indata ce ati vazut-o in magazin, nu puteti sa plecati fara s-o cumparati. Este atractiva, florile sale plac pe loc. Dar nu va lasati luati de val pentru ca riscati sa luati o planta bolnava sau invadata de daunatori. Verificati pamantul din ghiveci si baza lastarilor. Daca pamantul este uscat inseamna ca planta a suferit si e posibil ca unii lastari tineri sa se vestejeasca dupa achizitie. Daca pamantul este excesiv de umed, este posibil ca radacinile sa fie deja putrezite.
Radacinile sunt foarte sensibile la excesul de apa, deci trebuie sa fiti atenti si la momentul achizitiei, dar si mai tarziu. Bobocii alungiti trebuie sa fie tari si cu irizatii in culoarea pe care urmeaza s-o aiba floarea la maturitate. Cele mai multe varietati de pe piata noastra sunt cele cu flori de culoare siclam si de 8-10 cm marime. Incepand cu sezonul trecut au aparut la vanzare, de obicei la targurile de flori (Timisoara, Iasi) si varietatile cu flori albe si rosii.

POSIBILE PROBLEME
Verificati axilele si dosul frunzelor pentru a fi siguri ca planta nu este atacata de daunatori. Cei mai frecventi sunt paduchii lanosi, dar in unele cazuri musculitele albe devin foarte suparatoare (ajung pe Dipladenia de pe alte plante predispuse la atacul musculitelor). Este nevoie de stropiri succesive cu insecticide (sistemice si de contact) pentru a scapa de probleme. In general, florile stropite accidental cu insecticide raman patate sau se trec mai repede decat ar trebui.

UDARE MODERATA
Ajunsi acasa cu planta, scoateti delicat ghiveciul pentru a verifica radacinile. Daca la baza radacinile formeaza deja o masa compacta, sau daca ies prin gaurile de scurgere a apei suplimentare, inseamna ca e momentul unei translari intr-un ghiveci mai mare. Daca veti deranja radacinile bobocii in formare se vor usca, iar florile deschise se vor trece. Deci la acest moment nu se recomanda o transplantare clasica ci o translare.
Luati un ghiveci ceva mai mare (2-4 cm mai mare in diametru), puneti la baza un strat de pietricele pentru drenaj, adaugati un strat de pamant afanat amestecat cu 20% perlit si asezati planta cu coletul de radacini intact. De jur-imprejur completati pamantul si presati usor la suprafata. Pastrati tutorii sau scaritele existente si pregatiti-va sa achizitionati unele de dimensiuni mai mari. Daca planta e sanatoasa, va creste rapid. La achizitie, pamantul din ghiveci este probabil un amestec de turba si cocopeat. Acest amestec retine foarte multa apa, deci trebuie sa reglati corespunzator udarile.

Sfat
Pregatiti-va din vreme pentru dirijarea plantei. Daca nu aveti loc pentru un spalier, inseamna ca veti apela la tutori sau la scarite. In magazinele de specialitate gasiti tutori de diverse dimensiuni, din plastic si captusiti cu sphagnum. Daca apelati la astfel de tutori, va trebui sa rasuciti planta de jur-imprejurul lor. Unele crengute semilemnificate se vor frange pentru ca indoiturile vor fi foarte dese. Deci, aveti grija cum veti fixa planta. O alta varianta este scarita. Ea poate fi utilizata atata vreme cat planta nu a capatat niste dimensiuni impresionante. Veti mai avea nevoie de cleme pentru cataratoare (sunt facute in asa fel, incat sa nu raneasca lastarii) sau sarma-moale pentru eventuale legari. Nu folositi sfori de canepa.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.