Cand a aparut inelul
V-ati intrebat vreodata cine a inventat inelul? Cine a fost acea persoana ce a avut ideea de a-si pune pe deget un accesoriu ornamental pentru a fi observat de ceilalti? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul inelului si de cand dateaza aceasta inventie.
Inelul este o banda circulara, de obicei din metal, purtat ca un accesoriu ornamental pe deget. Este folosit, in mod normal, ca bijuterie, dar s-au folosit si inele utilitare, precum inelele sigilare, folosite pentru aplicarea sigiliilor. Un inel folosit ca bijuterie si, totodata, avand si o functie mai speciala, este verigheta.
De obicei, inelul este fabricat din metal, fie acesta pretios sau nu, dar poate fi fabricat si din alte materiale precum plastic, lemn, os, sticla sau chiar din pietre pretioase sau semi-pretioase. Bijuteria poate fi simpla sau poate avea un element de decor, fie o piatra pretioasa sau semi-pretioasa, fie un design mai iesit din comun pentru a pune in evidenta inelul.
Cuvantul “inel" in limba romana este o mostenire din latinescul “anellus" sau “anelli".
Nu se cunoaste cu exactitate cine este cel care a inventat inelul, nici nu se poate afla, deoarece cele mai vechi inele au fost descoperite pe teritoriul actual al Cehiei si dateaza de peste 21 000 de ani. Inelele erau fabricate din fildes de mamut si pe langa rolul decorativ, erau folosite si ca moneda de schimb.
In Egiptul Antic, inelele erau foarte pretuite. S-au gasit cateva forme de inele simple, dar si faimoasele inele in forma de scarabeu, acestea din urma fiind cele mai speciale inele ale egiptenilor. Ulterior, forma si decoratiunile inelelor au devenit din ce in ce mai complexe.
Grecii au incercat sa copieze modelul egiptenilor, dar inelele lor nu erau atat de somptuoase si, se pare, ca le foloseau nici ca inele sigilare. Din cauza raritatii aurului in acea zona, grecii au preferat argintul si bronzul pentru fabricarea inelelor.
Intr-o regiune centrala a Italiei, in Etruria mai exact, Toscana de astazi, o regiune unde au locuit etruscii incepand cu mileniul I i.Hr., un popor vorbitor de limba ne-indoeuropeana.
Purtarea inelului in Evul Mediu era un privilegiu al nobililor si al cavalerilor. Era un simbol al puterii, al rangului, al averii detinute. Totodata, aceasta epoca a cunoscut o schimbare a inelului intr-un simbol al iubirii si al fidelitatii.