Dermatita seboreica este in continuare obiect de studiu. Nicio cercetare de pana acum nu a putut stabili care sunt cauzele exacte care duc la aparitia bolii, iar manifestarile ei sunt aproape similare cu ale altor afectiuni dermatologice, cum ar fi psoriazis sau dermatita atopica.
Prin urmare, este foarte important ca la primele semne ale bolii sa apelezi la consultul unui medic specialist pentru ca este singurul care poate pune un diagnostic corect si care iti poate recomanda un tratament adecvat.
Aspecte generale
Afectiune inflamatorie cronica, dermatita seboreica se manifesta in mod special la nivelul scalpului, prin leziuni inflamate, rosii, acoperite de scuame (aspect de matreata). Acestea pot sa apara, insa, si la nivelul altor zone cu seboree crescuta, cum sunt fruntea, sprancenele, pleoapele, pielea din jurul nasului ori din spatele urechilor, pavilioanele urechilor sau pieptul.
Dermatita seboreica poate trece de la sine sau sa fie nevoie de repetarea schemelor de tratament pentru ca simptomele sa dispara complet. Sunt cazuri in care, chiar si asa, manifestarile revin. Curatarea cu atentie a pielii cu un prosop moale si sampon poate ajuta la reducerea sebumului si a acumularii de piele moarta.
Potrivit National Institutes of Health SUA, dermatita seboreica apare in special in trei perioade: in primele trei luni de viata, in timpul adolescentei si la adultii care au varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani.