Adenopatia este frecventa la persoanele la care nodulii limfatici raspund la infectii. Este frecventa la locurile de drenaj a pielii iritate. Adenopatia generalizata sugereaza infectii congenitale cum este cea cu citomegalovirus. Adenopatia asociata cu neoplasmele este frecventa: limfom Hodgkin, leucemii. Se va evalua dimensiunea, localizarea si caracterul adenopatiei. Elementele fizice cuprind eritemul, caldura locala, sensibilitatea si fluctuenta sugerind limfoadenita. Nodulii care sunt comprimati impreuna, fermi si nedurerosi sugereaza neoplazie.
Cei mai multi copii si adolescenti prezinta noduli limfatici palpabili in regiunile cervicala anterioara, axilara si inghinala, fata de adulti. Masele limfatici cresc pina la 8-12 ani, iar dupa pubertate sufera atrofie progresiva. La copiii mici nodulii cervicali anteriori sunt de 2 cm, cei axilari de 1 cm iar cei inghinali de 1,5 cm in diametru. Prezenta unei adenopatii supraclaviculare sau epitrohleare este asociata cu neoplazia.
Se vor cauta factori ai infectiei in teritoriile drenate de nodulii limfatici. Infectiile streptococice ale faringelui, infectiile pielii, leziunile scalpului, dermatita seboreica determina adenopatie regionala. Adenopatia cervicala poate mima o masa chistica brahiala sau o tumora benigna.