Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Randunica roscata (Hirundo daurica)
2.724 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tarsierii (Tarsius Spectrum)
669 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai feroce animale din Africa
881 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O lupta in familie - Lupii si Coiotii
1.726 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Iguanele marine
852 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Doua ore de momente uimitoare ale animalelor
179 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum coopereaza animalele pentru a supravietui
374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dragoste de leu
2.447 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Animale gigant intrate in Cartea Recordurilor
1.104 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caini - Rasa: Ogar irlandez
2.332 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Randunica

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.07.2020  Adauga la favorite 1.579 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Una dintre cele mai cunoscute pasari migratoare este randunica. se presupune chiar ca ea este cea care i-a facut pe oameni sa inteleaga acest fenomen. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea s-a descoperit ca randunelele isi petrec iarna in locuri ce se bucura de mai multa cadura si nu ascunse asa cum se credea initial.

In calatoria sa din fiecare an, randunica strabate distante de pana la 10.000 km. Foarte firave, nu toate fac fata unei calatorii atat de lungi si nici drumului de intoarcere, ele revenind de fiecare data nu doar in acelasi loc din care au plecat ci chiar la acelasi cuib.

Motivul pentru care pleaca din tara este cautarea hranei, insectele zburatoare si nu numai nefiind intalnite la noi pe perioada lunga a iernii pana in primavara, cand ele se intorc.

Randunelele sunt pasari mici, nedepasind 20 de cm. Exemplarul cel mai des intalnit este randunica ce are capul si spatele de un negru-albastrui, pieptul alb si gusa roscata. Coada este terminata cu doua pene mai lungi asezate in forma unui V.

Hrana reprezentata de insecte este adunata in general din zbor, randunelele putand zbura cu pana la 160km/ora. Cuibul si-l fac cat mai aproape de zonele cat mai putin impadurite, foarte populate de insecte, si cat mai apropiate de ape pentru a avea la indemana sursa de hrana dar si pamantul umed pe care il foloseste la construirea cuibului. Cuiburile sunt facute in general la streasina caselor, din pietricele mici si pamant, dupa care il captuseste cu paie sau puf. Randunica poate construi un cuib in cel mult o saptamana.



Randunica depune maxim 6 oua din care ies puisori. La inceput, pana sa invete sa zboare singuri si sa isi procure hrana, acestia sunt hraniti cu insecte de mici dimensiuni. Se presupune ca pentru hranirea puilor, o randunica face cate sute de zboruri pe zi.
In traditia populara romaneasca se spune ca randunelele se intorc de Blagovestenie, sarbatoare ce se celebreaza pe 25 martie, din acest motiv fiind considerate, pe la langa ghiocei, vestitori ai primaverii. Tot la tara se spune ca daca o randunica si-a facut cuib la streasina casei tale, e bine sa ai grija de el pentru a nu aduce necaz asupra familiei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.