Este o specie asemanatoare cu randunica comuna, diferentiindu-se de aceasta prin proportiile aripilor si cozii si prin nuantele mai viu colorate ale penajului. In prezent, cuibareste indeosebi in zonele stancoase, sub poduri sau in cladiri si cariere parasite. Prima dovada a clocirii sale pe teritoriul nostru vine sub forma unui cuib descoperit sub un pod din sudul Dobrogei, de catre regretatul ornitolog Dionisie Lintia (1946). In prezent cuibareste si in zona Carpatilor Meridionali, indeosebi in Muntii Retezat, Muntii Parang si Muntii Cernei. Existenta ei a fost documentata si in Muntii Apuseni. Cu toate acestea "Cartierul General" al speciei in Romania ramane Dobrogea.
Este o pasare migratoare, care soseste la noi in luna mai, perioada variind in functie de conditiile climatice ale anului respectiv. Se hraneste numai cu insecte pe care le captureaza in zbor, la fel ca si ruda sa mai cunoscuta - randunica de casa.
Aparitia randunicii roscate in avifauna noastra este un inca un indiciu ce atrage atentia asupra accelerarii procesului de incalzire a climei, aceasta specie iubitoare de caldura fiind de origine africana.