Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Maurice Ravel
497 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pictor de viteza
1.487 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Super dans "robotic"
2.181 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Carl Larsson
1.568 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mausoleul Humayun-India
1.588 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salvador Dali o colectir de 933 lucrari
483 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai scumpe picturi din Lume - Documentar BBC
1.465 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Andreea Dumitru Variatie din Baletul Baiadera
718 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pieter Aertsen
1.407 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica Sfantul Anton (Curtea Veche)
1.218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Menuet

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.06.2020  Adauga la favorite 3.648 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Menuet (din limba franceza: menu pas = pas marunt), termen cu doua semnificatii:

Vechi dans traditional francez in trei timpi (metrica ternara);
Muzica destinata acestui gen de dans sau compozitie muzicala de sine statatoare.
Menuetul este un vechi dans francez gratios din perioada baroca, originar din Poitou, cu miscari moderate in trei timpi. In secolul al XVII-lea a luat locul dansului Courante si a fost introdus de compozitorul Jean-Baptiste Lully la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, care a devenit mare iubitor al acestui gen de dans. Menuetul este mentionat pentru prima data in 1664 de catre Guillaume Dumanoir in tratatul sau polemic impotriva maestrilor de dans de la Academie royale de Danse. In 1706, Raoul-Auger Feuillet face o descriere amanuntita a miscarilor de dans in Vme Recueil de danse de bal pour l'annee 1707. Initial, dansul era deschis de o pereche, careia ii urmau alte perechi, in ordinea rangului nobiliar, in tempo masurat, cu tinuta solemna si diverse inclinari si plecaciuni. Din Franta, menuetul s-a raspandit in intreaga Europa. Dupa o lunga cadere in desuetudine, menuetul a cunoscut o scurta revenire catre anul 1880 sub o forma inspirata din cadril.

Muzica
Menuetul este una din miscarile facultative ale unei suite instrumentale, inserat de obicei dupa sarabanda si inainte de giga. Are o forma tripartita, cu o sectiune principala care precede si urmeaza unui trio, numit astfel pentru ca initial era executat de trei instrumente soliste. Adesea este dublat, cu repetitia primului menuet, fara repriza, dupa cel de-al doilea, ambii avand teme inrudite.

In perioada baroca, menuetul a fost introdus in suita de catre Johann Sebastian Bach si Georg Friedrich Haendel, dar cunoaste o larga raspandire in special in perioada clasica vieneza. In 1750, Johann Stamitz din Scoala de la Mannheim introduce menuetul ca parte a III-a a unei simfonii. Acest procedeu este preluat de Joseph Haydn si Wolfgang Amadeus Mozart. Incepand cu Simfonia a Treia ("Eroica"), Ludwig van Beethoven inlocueste menuetul cu miscarea ceva mai viguroasa de scherzo.

De mare popularitate la public se bucura Menuetul din Cvintetul de coarde in Mi major de Luigi Boccherini, Menuetul in Sol major pentru pian de Ian Paderewski si Menuetul (Partea III-a) din Concertul pentru vioara si orchestra in La major KV 219 de Mozart.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.