Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Fra Angelico - Un geniu modest si umil
1.246 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Constantin Jiquidi
347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov
1.132 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Johann Sebastian Bach
1.494 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Joseph Haydn si muzica din Europa apuseana
1.766 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rafael: Un zeu muritor
133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O galerie de sculpturi impresionante
121 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  2.Liviu Ciulei Partea 2
1.595 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  4/7 Lectia 110 - Rezolvam subiectele M2 Bacalaureat
1.072 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta bizantina
834 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Modest Petrovici Musorgski

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.08.2020  Adauga la favorite 773 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Modest Petrovici Musorgski (in rusa Moaect Netpobnu Mycoprcknn) (n. 21 martie 1839, Karevo, regiunea Pskov - d. 28 martie 1881, Sankt Petersburg), a fost un compozitor rus, care a devenit cunoscut prin operele sale muzicale pentru pian, fiind considerat unul dintre marii compozitori rusi din secolul al XIX-Modest Musorgski apartinea Grupului Celor Cinci (alaturi de Mili Balakirev, Cezar Antonovici Cui, Nikolai Rimski-Korsakov si Alexandr Porfirievici Borodin) cunoscuti ca inovatorii muzicii ruse. Creatiile sale au inscris muzica de opera rusa pe linia operei cu caracter national. Musorgski s-a folosit in creatiile sale de piesele lui Nikolai Gogol ("Casatoria" si "Targul din Sorocinsk") si de tragedia lui Puskin "Boris Godunov", lucrare dupa care muzicianul a compus opera cu acelasi nume.

Musorgski a fost primul dintre acesti artisti care a produs o capodopera. Era cel mai original si mai putin inclinat spre compromisuri. In anul 1868 a inceput sa lucreze la capodopera sa, Boris Godunov, insa aceasta nu avea o actiune propriu-zisa, ci era mai degraba o serie de procesiuni. Este terminata in 1869, dupa cincisprezece luni de munca. Din pacate, partitura a fost respinsa de conducerea unor case de opera si a unor teatre, din diverse motive, printre care si acela ca nu avea un personaj principal feminin. Lucrarea va fi revizuita si terminata abia in 1874.
"Hovanscina", urmatoarea incercare a lui Musorgski, este scrisa pe un libret propriu si trateaza un subiect legat de reformele lui Petru cel Mare. Procedeele noi aduse de Musorgski in ceea ce priveste spectacolele de opera sunt crearea poporului ca personaj principal colectiv, de aici rezultand prezenta unor coruri numeroase care caracterizau starea de spirit a acestuia.

Alte compozitii: "Cantecele si dansurile mortii" (1877), "Tablouri dintr-o expozitie" (1874), ciclurile "Fara soare" (1874), "Coltul copiilor" s.a.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.