Republica Armenia, sau Armenia (armeana: Հայաստան, Hayastan, Հայք, Hayq), este o tara in Caucazul sudic, intre Marea Neagra si Marea Caspica, care se invecineaza cu Turcia la vest, Georgia la nord, Azerbaidjan la est si Iran la sud. Armenia este un membru al Consiliului Europei si al Comunitatii Statelor Independente si care pe parcursul mai multor secole a fost un punct de trecere din occident spre orient. O fosta republica a Uniunii Sovietice, Armenia este un stat unitar, multipartit cu un vechi patrimoniu cultural si istoric. Regatul Armeniei a fost primul stat ce a adoptat crestinismul ca religie, in primii ani ai secolul IV (data traditionala este de 301). Republica moderna Armenia recunoaste misiunea exclusiv istorica a Bisericii Apostolice Armene ca o biserica nationala, cu toate ca Republica moderna Armenia a separat biserica de stat. Armenia este membra in mai mult de 40 de organizatii internationale, inclusiv in Organizatia Natiunilor Unite, Consiliul Europei, Banca Asiatica de Dezvoltare, Comunitatea Statelor Independente, Organizatia Mondiala a Comertului, Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra, si a Francofoniei. Este membru al Aliantei CSTO militare si participa la Parteneriatul pentru Pace al NATO (PfP). In 2014, fortele sale s-au alaturat KFOR, fortele internationale ale NATO in Kosovo. De asemenea, este membru observator al Comunitatii Economice Eurasia si nealiniate Miscarii. Tara este o democratie in curs de dezvoltare. Armenia este clasificata ca o tara cu o dezvoltare umana medie si 10,6% din populatie traieste sub pragul de saracie international de 1,15 dolari SUA pe zi
Armenienilor nu le lipsesc turistii, avand o multime de atractii demne de a fi vizitate.
Una dintre acestea este Erevan, capitala tarii. Erevan este un oras istoric, iar vizitarea Memorialului Armenian de Genocid este o necesitate pentru a afla mai multe despre trecutul tulburat al natiunii. Acesta mai este cunoscut ca "Orasul Cafenelelor". De asemenea, Erevan gazduieste Moscheea Albastra, care este singura moschee din intreaga tara, precum si "Levon’s Amazing Underground World", una dintre cele mai neobisnuite atractii.
Lacul Sevan
O alta atractie este Lacul Sevan, cel mai mare lac din Armenia. Lacul este inconjurat de unele manastiri uimitoare, oferind un fundal pitoresc perfect pentru o excursie relaxanta. Windsurfingul se numara printre activitatile de recreere disponibile la lac. Lacul Sevan are o serie de plaje populare si, in masura in care tara nu are linii de coasta, acesta este cel mai bun loc in Armenia pentru a face plaja, cu Golful Sevan si muntii din jur care ofera un peisaj spectaculos.
Muntele Aragat
Muntele Aragat este una dintre cele mai uimitoare atractii naturale din Armenia, cu vulcanul inactiv, situat in nordul tarii. Este cel mai inalt varf al Armeniei si are la baza acestuia o gamada de stanci cu picturi murale, evidentiind figuri de animale si figuri asemanatoare omului, care dateaza de sute de ani. Zapada acopera varful aproape pe tot parcursul anului, dar Muntele Aragat poate fi urcat in lunile iulie, august si septembrie.
Cel mai sudic varf dintre cele patru varfuri este cel mai usor de urcat, in timp ce varful nordic, la aproximativ 4000 de metri, este cel mai provocator.
Manastirea Astvatsatsin
Manastirile sunt una dintre caracteristicile definitorii ale Armeniei, iar exemplul de la Noravank este unul dintre cele mai frumoase din intreaga tara. Stanci de caramida rosie protejeaza manastirea, construita in secolul al XIII-lea. Noravank este renumit pentru biserica sa Astvatsatsin (Sfanta Maica Domnului).
Povestea spune ca manastirea a fost salvata de Insusi Dumnezeu cand Armenia a fost cucerita de mongoli cu sute de ani in urma. Noravank este o selectie extrem de buna pentru oamenii care doresc sa viziteze o manastire in Armenia, fiind vizitata anual de mii de oamnei.
Cetatea Dvin
Dvin, unul dintre cele mai vechi orase ale tarii, fosta capitala a Armeniei in vremurile medievale.
O cetate din secolul al VI-lea i.e.n era, de asemenea, odata situata in Dvin, potrivit UNESCO, in timp ce artefactele incredibile se gasesc in mod regulat in aceasta parte a Armeniei. Mai multe atractii moderne sunt si in oras, cum ar fi Biserica Sf. Harutyun din Dvin, construita in anul 2000.
Dvin a gazduit odata Catedrala Sf. Grigor, dar tot ce ramane din cladirea de astazi este fundatia de piatra care a fost descoperita de arheologi.
Punctul maxim: Muntele Aragats 4 090 m
Fus orar: UTC +4
Prefix telefonic: +374
Limba internationala comuna: rusa