Unde a fost si ce a facut Iisus intre varsta de 12 si 30 de ani? Legendele care au fost menite sa umple "vidul narativ" din cele patru evanghelii au fost interzise in dogma oficiala a bisericii crestine estice si vestice, dar se mai pastreaza inca in surse copte, din Georgia sau Armenia.
Nu se stie nimic precis, iar speculatiile il plaseaza pe Iisus fie in Galileea, fie in Britania, fie chiar in indepartata Indie.
Dezbaterile si variantele romantice au pornit de la o singura prezumtie: un simplu tamplar nu putea ajunge una dintre cele mai marete figuri ale spiritualitatii umane; ca sa ajunga Mesia, Salvatorul, adolescentul trebuia initiat in marile taine ale legaturii nemijlocite cu divinitatea.
Ce spune Noul Testament
Referirea evanghelistului Luca la "perioada pierduta" se rezuma la o singura fraza: "Si Iisus crestea in intelepciune, in statura, si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor" (Luca, 2:52), iar aceasta fraza este singura din toate cele patru evanghelii.
Interpretii recunosc faptul ca afirmatia este absolut neutra din punct de vedere informativ si ca este doar o incercare stangace de a spune o banalitate ca sa umple un spatiu gol, despre care nu stia nimic.
Iisus reapare brusc in jurul varstei de 30 de ani. Marcu (6:3) spune "Oare nu este acesta tamplarul, Fiul Mariei si fratele lui Iacov, Ioan, Iuda si Simon? Si oare nu locuiesc surorile Lui aici, printre noi? Si astfel ei L-au respins".
Teologii au luat aceasta fraza drept un semn ca Iisus ar fi trait in "anii lipsa" in preajma familiei sale, si ca ar fi dus mai departe mestesugul tatalui sau, tamplaria. Textul lui Matei (13:55) este aproape identic, intarind faptul ca Iisus ar fi fost si el tamplar.
Unde s-a desavarsit Iisus?
In iudaismul celui de-al doilea templu, deci in perioada lui Iisus, un copil era declarat matur la varsta de 12 ani (ceremonia bar mitzvah), dar nu putea accede la preotie decat dupa varsta de 30 de ani, perioada in care trebuia sa invete si sa practice dogma.
Dupa descoperirea sulurilor de la Marea Moarta, romancierul Edmund Wilson lanseaza in 1955 ipoteza ca Iisus ar fi putut studia la scoala eseniana. Desi a prins aproape imediat, teoria lui Wilson poate fi combatuta prin aceea ca, in Iudeea, fariseii erau secta majoritara si ca la ei s-ar fi scolit Iisus; de altfel, El insusi vorbeste despre legaturile pe care le are cu fariseii. Pe de alta parte, un alt galilean - Iosif - a studiat si cu unii si cu ceilalti, dar si cu saduceii.
Varianta Britania
Unele legendele arthuriene il dau pe Iisus copil drept calator, impreuna cu Iosif, in Britania, unde s-ar fi stabilit la Priddy, iar mai apoi si-ar fi construit primul bordei din nuiele la Glastonbury.
Poetul William Blake s-a inspirat din aceasta legenda, scriind poemul "And Did Those Feet in Ancient Time". Unele variante ale legendei spun ca Iosif, care era negustor de cositor, i-ar fi luat cu el pe Iisus si Maria in Britania. Scriitorul Gordon Strachan (2009) crede ca tanarul Iisus ar fi ajuns in insula pentru a studia cu preotii druizi.
Varianta India
Scriitorul Louis Jacolliot lanseaza in 1869 cartea "Biblia in India. Viata lui Iezeus Christna" (1869); fara a sustine ca Iisus ar fi calatorit in India, Jacolliot face o comparatie consistenta intre viata lui Krishna si cea a lui Iisus.
Francezul sugereaza ca povestile sunt intr-atat de asemanatoare, incat identitatea dintre cei doi nu ar fi exclusa.
Un ziarist rus pe nume Nicolas Notovici lanseaza o alta bomba: el sustine ca ar exista, in manastirea Hemis din Ladakh, un manuscris intitulat "Viata sfantului Issa, cel mai bun dintre fiii oamenilor". Notovici isi publica povestea in 1894, impreuna cu o traducere a manuscrisului, dar este desfiintat drept "mincinos patologic" cativa ani mai tarziu.
Un alt scriitor, Levi Dowling, publica in 1908 "Evanghelia varsatorului a lui Iisus Hristos", despre care spune ca i-a fost dictata de o fiinta supranaturala numita Memoria Akashica. Dowling il plimba pe tanarul Iisus intr-o calatorie initiatica prin India, Tibet, Asiria, Grecia si Egipt.
Care este adevarul?
Savantii crestini resping toate "aventurile exotice" ale tanarului Iisus ca fiind simple fantasmagorii, fara niciun suport documentar. Teologii admit asemanari semnificative intre vietile si invataturile lui Iisus, Krishna, Buddha, Mithra, dar desfiinteaza orice identitate intre personaje.