AnuntulVideo >>
Alte rubrici >>
Vedete
McDowell On 40th Anniversary of A Clockwork Orange
A Clockwork Orange Documentary "
Dincolo de prima impresie pe care ti-o lasa un astfel de film – science-fiction filosofic, cum l-au numit unii – ar trebui, poate, retinut un aspect: libertatea de a alege sau liberul arbitru este esenta fiintei uname.
Autorul romanului aparut cu zece ani inaintea filmului, Anthony Burgess, a declarat in 1972, la putina vreme dupa ce pelicula lui Stanley Kubrick ingrozea pe multi in Marea Britanie: „Portocala mecanica trebuie sa fie un manifest si chiar o piedica asupra posibilitatii optiunii. Eroul sau antieroul Alex este un tip foarte rau, dar rautatea sa nu este produsul unei conditionari sociale sau genetice, ci propria sa problema, in care s-a angajat cu toata luciditatea“.
Alex, in interpretarea magistrala a actorului Malcom McDowell, este un tanar din viitor, interesat doar de viol, ultraviolenta si Beethoven. Povestea pare simpla daca o reducem doar la aspectul de satira la adresa societatii britanice din anii ’60 sau la atacul in urma careia sotia insarcinata a scriitorului Anthony Burgess pierde copilul si moare cativa ani mai tarziu. Alex ar intruchipa doar imaginea atacatorului necunoscut, frecvent intalnit in Anglia acelei perioade. In realitate, plasarea actiunii in viitor incearca sa ascunda criticile directe aduse programelor de cercetare pentru eradicarea raului prin conditionare phihologica. Aceste initiative erau la moda in platformele unor politicieni britanici ai vremii.
Daca impactul cartii a fost destul de redus, aparitia peliculei a dus la un scandal de proportii. Chiar regizorul Stanley Kubrick a fost cel care a dorit retragerea filmului din cinematografele din Anglia din cauza scenelor violente. Multi nu au inteles adevaratul mesaj al filmului si au reactionat doar la violenta ce abunda la fiecare secventa. De altfel, Kubrick a jonglat frenetic cu cei doi poli ai dramaturgiei futuriste, sexul (viol) si violenta, provocand repulsie si fascinatie. Moartea personajului principal, dupa ce a fost supus unui proiect pilot de eradicare a violentei prin intermediul terapiei prin soc, nu face decat sa completeze cercul violentei declansat chiar de Alex.
Neputinta de a alege devine proiectia raului suprem, mai mare si mai inspaimantator decat toate crimele pe care antieroul peliculei le-a savarsit. Filmul a intrat mereu in topurile celor mai confuze pelicule realizate vreodata, atat datorita constructiei sale artistice, cat si a limbajului (un argou intitulat „nadsat“, ce contine cuvinte si expresii rusesti).
In paralel, pelicula a fost nominalizata la premiile Oscar, Globurile de Aur sau Bafta.
Dincolo de toate polemicile si intrebarile pe care le starneste, un lucru e cert cat priveste „Portocala mecanica“: mesajul peliculei nu se lasa descifrat de la prima vizionare.