Echinoctiul reprezinta momentul in care Soarele, in miscarea sa anuala, trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. Cele doua puncte de pe ecliptica, in care se afla Soarele in momentul echinoctiului, se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal si, respectiv, punctul autumnal. Astfel, exista doua fenomene: echinoctiul de primavara si echinoctiul de toamna.
Cand se schimba ora
Trecerea la ora de vara se va face in ultimul weekend din luna martie, adica in noaptea de 28 spre 29 martie 2020, cand ceasurile se dau inainte cu o ora, ora 3:00 devenind ora 4:00. Adica, „dormim mai putin", cum se spune, iar 29 martie 2020 este cea mai scurta zi a anului, avand 23 de ore.
In perioada orei de vara, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (fata de doua ore cand e ora de iarna).
Introducerea orei de vara a avut ca scop cresterea numarului de ore in care oamenii beneficiaza de lumina naturala a Soarelui si a fost extrem de avantajoasa pentru cei care lucrau pe vremuri in agricultura.
Insa ora de iarna este ora considerata standard.
Sistemul orei de vara si de iarna presupune o ajustatare cu o ora a ceasurilor in fiecare primavara si toamna. La ora de vara, ceasul se da inainte cu o ora (ora 3:00 devine ora 4:00), in timp ce la ora de iarna operatiunea e inversa, ceasurile se dau inapoi cu o ora si ora 4:00 devine ora 3:00.