Pneumonia interstitiala este o afectiune ce duce la inflamarea si ingrosarea tesuturilor de sustinere dintre sacii alveolari (de aer) din plamani, ceea ce afecteaza respiratia si, implicit, aportul de oxigen in sange si tesuturi.
Boala pulmonara interstitiala poate avea numeroase cauze. La baza, procesul de rigidizare sau inflamare a interstitiului pulmonar apare din cauza raspunsului anormal al sistemului imunitar. Atunci cand organismul este expus anumitor substante, virusuri sau bacterii,prin urmare, acesti saculeti nu mai asigura transportul eficient al oxigenului la organe si tesuturi.
Deoarece cauzele pneumoniei interstitiale sunt numeroase, simptomele pot varia. Insa exista cateva manifestari comune, cum ar fi:
oboseala excesiva
tusea,fiind seaca de obicei
scaderea in greutate
apare cianoza
dispneea (respiratie scurta)
Astfel de simptome apar progresiv si se agraveaza pe masura ce afectiunea nu este tratata corespunzator. De multe ori, manifestarile apar doar cand plamanii sunt afectati ireversibil.
PNEUMONIA INTERSTITIALA - TRATAMENT
Pentru diagnosticare medicul va recurge initial la un examen clinic, care cuprinde examinarea fizica a pacientului, masurarea functiilor vitale .Dupa aceasta evaluare, medicul ar putea recomanda efectuarea unor analize, cum ar fi:
hemoleucograma completa
spirometria – o metoda neinvaziva si precisa de apeciere a functiei pulmonare
oximetria – o metoda de fotodiagnostic utilizata pentru monitorizarea arteriala a saturatiei de oxigen din sange,
tomografia computerizata a toracelui
ecocardiograma – analiza care evidentiaza afectiunile inimii ce pot avea un impact negativ si asupra plamanilor,
bronhoscopia – in timpul bronhoscopiei, pot fi prelevate mostre de tesut sau pot fi indepartate tumori de mici dimensiuni),
lavajul bronhoalveolar – o metoda minim invaziva ce permite recoltarea celulelor, particulelor minerale, agentilor patogeni si a componentelor solubile din bronhiolele si alveolele pulmonare,
biopsia pulmonara – este un procedeu invaziv,deseori este singura modalitate de a stabili un diagnostic precis.
Metodele de tratament depind de tipul de pneumonie interstitiala relevat in urma analizelor si de simptomele resimtite de pacient.
Administrarea cu antibiotice incepe atunci cand se ridica suspiciunea de pneumonie bacteriana (inclusiv de pneumonie obstructiva), chiar inainte de identificarea agentului cauzal. Utilizarea prompta a antibioticelor reduce severitatea pneumoniei si riscul de aparitie a complicatiilor.
Terapia cu oxigen poate ajuta la echilibrarea nivelului de oxigen din sange, ameliorand, in acelasi timp, simptomele pneumoniei interstitiale.
Tatamentul si evolutia pneumopatiei interstitiale este in functie de boala in cauza, unele se vindecadu-se de la sine (sarcoidoza), altele evoluind catre o insuficienta respiratorie cronica.