Schimbarile de culoare la nivelul unghiilor pot ajuta la diagnosticarea afectiunilor tiroidiene, a anemiei si a tulburarilor de circulatie.
Punctele albe de pe unghii nu reprezinta un motiv serios de ingrijorare, insa schimbarea culorii acestora poate fi o manifestare de mare ajutor in diagnosticarea unor boli grave cum ar fi anemia, ciroza, tulburari endocrine sau de irigatie sangvina.
"Unghiile nu sunt afectate doar de factorii externi. Anumite boli ale organismului pot sa determine modificari ale unghiilor si sa constituie indicii importante pentru un diagnostic rapid. Anemia produsa prin lipsa de fier (anemia feripriva), afectiunile hepatice sau endocrine, bolile infectioase febrile prelungite conduc la modificari caracteristice ale unghiilor", explica Victor Clatici, medic primar dermatolog la Spitalul Elias, Bucuresti.
Unghiile vinetii - tulburari de coagulare a sangelui
Principalele modificari ale unghiilor sunt cele legate de culoare, consistenta si aspect. Astfel, unghiile devin albicioase odata cu inaintarea in varsta, dar, in acelasi timp, o astfel de schimbare poate fi semn atat de psoriazis, cat si de micoze (infectii provocate de diferite ciuperci), unghiile devenind ingrosate, sfaramicioase, de culoare alb-galbui.
"Doar aspectul unghiilor nu e suficient pentru a preciza diag nosticul corect. De aceea, pentru instituirea tratamentului se realizeaza un examen micologic si, in functie de rezultatul obtinut, se recomanda schema de tratament", completeaza dermatologul Victor Clatici.
Unghiile galbene sunt de regula cauzate de infectii fungice. In cazuri mai rare, unghiile ingalbenite pot indica o problema mai serioasa precum boli tiroidiene, ale plamanilor sau diabet.
Unghiile mov-vinetii pot indica faptul ca organismul nu este oxigenat suficient. "Unghiile cianotice, caracterizate de culoarea vinetie, pot reprezenta o tulburare de oxigenare a sangelui. Unghia este transparenta si pe sub ea se vad capilare, care sunt mai incarcate cu oxigen si isi schimba culoarea", explica prof. dr. Anca Zbranca, de la Catedra de dermatologie a Universitatii de Medicina "Gr. T. Popa", din Iasi.
Aceleasi unghii cianotice pot indica o infectie la plamani, precum pneumonia, iar o culoare mai deschisa poate insemna diabet. Unghiile care se exfoliaza pot fi asociate cu boli ale tiroidei.
Un alt factor care duce la schimbarea culorii unghiei il reprezinta traumatismele. "Innegrirea unghiilor trebuie sa fie diferentiata de tumorile pigmentare. Pentru orice modificare de culoare a unei unghii, care persista si nu are tendinta de eliminare spontana trebuie sa mergeti la un medic dermatolog care, pe baza examenului clinic si a dermatoscopiei (tehnica de examinare care mareste leziunile cu ajutorul unor lupe speciale), va preciza diagnosticul", mai arata medicul Victor Clatici.