Un steroid este o grasime caracterizata printr-un schelet de atomi de carbon cu patru inele unite. Diferiti steroizi variaza prin gruparile functionale atasate acestor inele. Sute de steroizi distincti au fost identificati la plante si animale. Rolul cel mai important in sistemele vii este cel de hormoni.
In fiziologia umana si medicina, cei mai importanti steroizi sunt colesterolul, hormonii steroizi si precursorii si metabolizatorii lor.
Colocvial, termenul de steroid este deseori folosit cu sens mai restrans, in contexte specifice. De exemplu, steroid este folosit comun in medicina de catre non-endocrinologi cu sensul de corticosteroid, aproape intotdeauna glucocorticoid. Intr-un context atletic sau culturist, steroid se refera de cele mai multe ori la steroid anabolizant.
Colesterolul este un important alcool steroid (sterol), fiind o componenta comuna a membranelor celulare animale. Pe de alta parte, un nivel inalt de colesterol poate cauza diferite boli, precum arteroscleroza. Majoritatea altor steroizi este sintetizata din colesterol. De asemenea, diferiti hormoni, incluzand hormonii sexuali ai vertebratelor, sunt steroizi creati din colesterol.
Exista mai multe categorii specifice de steroizi, incluzand:
Steroizi anabolizanti - folositi de atleti pentru cresterea performantei
Corticosteroizi - afecteaza metabolismul si excretia electrolitilor
Hormoni sexuali - androgeni, estrogeni si progestageni
Prohormoni - precursori ai hormonilor steroizi. Au fost fabricati de companii ca suplimente pentru culturisti pana cand au fost interzise pe piata suplimentelor.
Fitosteroli - steroizi care apar in mod natural in plante.
Hormonii steroizi produc efectele fiziologice prin legarea de o proteina receptoare de hormoni steroizi. Unirea hormonilor steroizi cu receptorii lor cauzeaza schimbari in transcrierea genelor si functia celulei