Cum poti starni o revolutie? Revolta romanilor impotriva dictatorului Nicolae Ceausescu, in 1989, parea fireasca. Oamenii se saturasera de regimul totalitar si sufereau din cauza saraciei si a terorii. Astfel, parea ca a venit vremea ca cineva sa actioneze. Dar istoria nu e chiat atat de simpla, asa cum o dovedeste acest film documentar. Sah mat: Strategia unei revolutii reconstituie metodic evenimentele care au dus la caderea regimului Ceausescu si executia cuplului dictatorial.
De fapt, Revolutia din decembrie 1989 a fost o operatiune controlata din exterior, sustine acest documentar. Ungaria, Germania si, in special, Statele Unite ale Americii au fost implicate in evenimente. Strategiile pe care acestea le-au folosit au variat de la propaganda anti-Ceausescu pana la instruirea organizata a civililor ca revolutionari inarmati. Miza acestui joc geopolitic a fost mult mai mare decat bunastarea romanilor, iar Ceausescu trebuia sa plece deoarece statea in calea unitatii Europei si a prabusirii definitive a comunismului.
In acest film documentar, regizoarea Susanne Brandstatter clarifica chestiunile mai mari de pe scena internationala si dovedeste ca revolutiile, oricat de bine ar fi ele pregatite, nu au loc niciodata fara victime inocente. O concluzie dureroasa.