Ingrediente:
350 g cartofi fierti in coaja si curatati
300 g alte legume la alegere – eu am ales ciuperci si dovlecel
100 g faina
O cana de apa
120 g fulgi de porumb pisati la robot sau 120 g de pesmet
3 catei uriasi de usturoi
Sare si piper dupa gust
Putin patrunjel
Si ulei pentru prajit
Mai intai peste faina, vom adauga treptat apa, pana obtinem un aluat nici gros nici subtire – un fel de coca de clatite. Il dam deoparte.
Vom da prin razatoare cartofii fierti. Ei trebuie sa fie complet reci pentru aceasta operatiune (eu i-am fiert cu o zi inainte).
Dam pe razatoare si 150 g de dovlecel. Daca nu va place dovlecelul puteti inlocui cu morcov, sau conopida.
Daca vreti niste chiftele mai batoase, atunci trebuie sa puneti sare pe dovlecel, lasati putin sa stea, apoi il stoarceti, pentru ca are foarte multa apa. Eu il pun asa pentru ca nu ma deranjeaza daca sunt mai moi. Punem intr-un castron incapator.
Tocam marunt ciupercile si patrunjelul (se poate inlocui cu marar). Le punem alaturi de cartof si dovlecel.
Peste legume adaugam cei trei catei uriasi de usturoi, piper si sare dupa gust! Este foarte important sa adaugam suficiente condimente, altfel chiftele vor fi fade. Asa ca gustati compozitia si daca mai e nevoie mai suplimentati cu sare, usturoi, piper…
Amestecam. Mainile perfect curate sunt cea mai buna ustensila.
Daca vi se pare ca aveti o compozitie prea moale, o puteti ingrosa cu o mana de pesmet.
Dupa ce am terminat de amestecat, ungem mainile si fundul de lemn cu ulei, si ne apucam sa formam chiftelutele. Eu le fac aplatizate, ca un hamburger, voi le puteti face rotunde daca vreti. Mi-au iesit 9 bucati.
Acum, luam cate o chifteluta, o scufundam in aluatul pe care l-am facut mai devreme, si o tavalim prin fulgii de porumb facuti praf. In felul asta chifteaua prinde o crusta consistenta in jurul ei si o ajuta sa nu se destrame in tigaie
Prajitul este partea cea mai dificila, daca pot sa zic asa. TREBUIE SA INCINGEM ULEIUL BINE, BINE DE TOT. Punem in tigaie doar cate 3 chiftelute odata, ca sa nu scada temperatura prea mult. Ele trebuie PRAJITE CAT MAI REPEDE posibil. La mine a durat prajirea pe ambele parti, cam un minut jumate’! Cu cat stau mai mult in tigaie, cu atat se inmoie mai mult si incep sa se dezintegreze.
Cand sunt gata se scot pe prosoape de hartie ca sa se absoarba excesul de ulei.