10 – 15 kg rosii sanatoase, zemoase si bine coapte – dupa preferinta
– 4 kg ardei gras + 2 kg ardei capia + 2 kg gogosari – in total vreo 8 kg
– 8 kg de morcov
– 4 kg radacina patrunjel
– 2 kg telina
– 2 kg pastarnac
– 15 legaturi de patrunjel – 10 legaturi frunze de telina
Optional –
– 5 legaturi leustean
– 3 legaturi cimbru
– 3 linguri seminte de marar
Curata radacinoasele de coaja, le speli si le dai prin masina de ras zarzavat – nu prin masina de carne. Se poate folosi razatoare de mana cu ochiuri mari sau se poate toca totul la cutit daca aveti rabdarea unui chinez batran.
Adauga frunzele de patrunjel si telina bine spalate si tocate, dar nu fin. Mai grosier un pic.
Le amestec bine pe toate, apoi presari peste ele un pumn bun de sare grunjoasa – cam 300 g si amestec din nou sa ajunga sarea peste tot.
Pana in acest moment avem o baza comuna pentru zarzavatul de supa si de ciorba. Il lasam asa pana a doua zi. A doua zi, scoatem intr-un lighean separat din zarzavat atat cat credem noi ca avem nevoie la ciorbe.
Cealalta parte de zarzavat, cel de la fundul vasului, il amestecam cu zeama pe care a lasat-o si il punem in borcane. Ideal este ca borcanele sa fie de 400 g, cat folosim la doua ture de gatit. Presam un pic, completam cu zeama lasata si punem borcanul etans. Pun borcanele pe carpe in oala sa nu se atinga intre ele, pun apa rece si pun la foc mic. Din momentul in care incepe sa fiarba, las la foc pana isi schimba un pic culoarea, apoi le scot repede si le pun ,,la dormit sun paturi".
Pentru zarzavatul de ciorba:
Spalam rosiile si le taiem in felii potrivit de mari, ca pentru mancare. Pot spune ca mai mari ca de obicei. Le pun intr-un vas mare si pun peste ele cam 500 de g de sare mare. Le amestec usor sa ajunga sarea peste tot si le las asa cam 3 ore.
Ardeii – toate neamurile – ii curat de cotoare si seminte si-i tai patratele – nu fideluta sau felii subtiri. Ii pun peste rosii. In functie de gust, se mai adauga frunze tocat de patrunjel si telina. Cine vrea, poate pune si leusteanul, cimbrul si semintele de marar. Adaugam sare – cam 500 g , amestec bine si lasam cateva ore pentru intrepatrunderea gusturilor.
Dupa vreo 3- 4 ore, combinam amestecul de ardei si rosiile tocate, cu grija sa nu spargem rosiile prea tare, daca mai trebuie punem sare – trebuie sa fie un gust usor mai sarat ca in mod obisnuit, apoi umplem borcane de 400 sau 800 de grame, trebuia sa fie un amestec mai fluid ca cel de supa din cauza bulionului ce-l lasa rosiile, le inchid bine cu capace si le pun la fiert in bain-marie. Eu le tin cam 60 de minute dupa ce apa a inceput sa clocoteasca – asta din cauza rosiilor si a ardeilor care intra in fermentatie foarte usor.
Opresc focul, le scot din apa si le pun la dormit in paturi pana a doua zi. Acest amestec este minunat la ciorbe – normal- dar si la tocanite, la mancarurile de post pe baza de legume. Eu fac o tocana f delicioasa din ceapa, praz, un borcam mare de 800 g zarzavat de ciorba si unul de 400 cu zarzavat de supa. Mai pun o mana de masline si cativa cartofi roz cubulete si iese o mancare excelenta. Aceasta se poate prepara si cu carne sau afumatura.