Iata ca am ajuns si la saga memorabila a celui mai spectaculos rozator din fauna noastra: este vorba de bizam, un rozator de apa cu o carte de vizita cu adevarat impresionanta.
Nimeni nu ar fi crezut, la inceputul secolului trecut, ca un rozator cu aspectul exterior al unui sobolan de apa supradimensionat, adus initial din Statele Unite ca animal cu blana pretioasa, va cuceri Europa in doar cateva decenii.
Aventura sa a inceput in Cehia, unde, intr-o localitate de langa Praga, au fost eliberate cateva exemplare. In 60 de ani, ambitiosul si prolificul rozator avea Europa la picioare, sau daca vreti sa fim exacti, la labutele sale palmate...
Daca in anul 1905, primii aventurieri ai speciei evadau din Cehia, in anul 1940, bizamii patrund pe teritoriul romanesc prin vest, in judetul Bihor, ulterior inaintand, cu rapiditate, si in judetele Timis, Satu Mare si Arad. Dupa doar 14 ani, bizamii ajung si in Delta Dunarii, un adevarat paradis pentru specia lor, loc unde rozatoarele isi proclama "Cartierul General", datorita conditiilor optime de viata intalnite aici. Odata ajunsi in Delta, bizamii se lanseaza in noi expeditii, urcand de-a lungul Prutului, ajungand pana la Suceava. "Ataca" si Ardealul ajungand, astazi, sa fie intalniti in majoritatea raurilor mari ale Romaniei.
Animal semi-acvatic, bizamul traieste in jurul raurilor si lacurilor cu vegetatie bogata, facandu-si galerii in maluri si diguri. Este un mare consumator de plante acvatice, dar mananca si scoici sau melci. La maturitate poate atinge chiar greutatea de 2 kilograme, cu toate ca asemenea exemplare sunt mai degraba exceptii. In prezent, este capturat pentru blana, fiind considerat specie de vanat. In Delta este unul dintre animalele cele mai cautate de catre braconierii, care il prind indeosebi in capcane