Raynaud este caracterizat printr-o tulburare exagerata a vaselor de sange mici care iriga extremitatile (maini, picioare, nas, urechi) la variatiile de temperatura, in special la frig.Partile corpului care sunt afectate se pot albi initial din pricina spasmului vaselor de sange si apoi inrosi intens, pe masura ce vasele se destind, aducand o cantitate sporita de sange in zona. Degetele pot fi initial reci si amortite, apoi pot incepe sa furnice, sa se umfle si sa devina dureroase.
Desi pare o afectiune minora, fenomenul Raynaud poate fi periculos, deoarece anumite boli grave reprezinta un factor de risc pentru aparitia sa, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea, conform unica.ro.
Pritre simptomele sindromului Raynaud se numara si ulceratiile la nivelul buricului degetelor si gangrena, ceea ce poate duce la amputare.
Cum pot fi ameliorate crizele in sindromul Raynaud
Scufundarea partii afectate a corpului in apa calda (nu fierbinte), nu mai calda insa de 32 °C, va grabi calmarea pacientului. Bautura calda ajuta la incalzire. De asemenea, masajul stimuleaza circulatia in zona.
Evita contactul cu obiectele reci, fie si pentru fractiuni de secunda. Foloseste manusi atunci cand vrei sa scoti ceva din frigider sau din congelator si nu te spala niciodata cu apa rece.
Fumatul trebuie eliminat intrucat tutunul produce o vasoconstrictie daunatoare in Sindromul Raynaud.
Foloseste o dieta fara grasimi si zahar pentru a combate Sindromul Raynaud.
Pastreaza intotdeauna o buna hidratare, pentru a avea o circulatie mai buna. Evita insa bauturile indulcite, ceaiuri, cafele sau chiar sucurile de fructe.
Baile de soare sunt benefice in lupta cu sindromul Raynaud, imbunatatind rezistenta generala a corpului la boala. Razele ultraviolete sunt un excelent tonic sangvin, din pricina transformarilor chimice petrecute in sange.