Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lupus si legatura speciala cu Vitamina D.
318 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hematuria (urinare cu sange)
874 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vitamina E
987 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lupus – ce este, care sunt simptomele si cum se trateaza
2.538 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tulburari de mers la copil
878 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sindromul de ochi uscat
172 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gastrita cronica
70 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dishidroza
823 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Uleiul de canepa, miracol pentru diabet!
301 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amorteala si durerea de la nivelul mainilor.
196 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Lupus eritematos

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.06.2019  Adauga la favorite 523 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Lupus eritematos sistemic (LES) este o boala autoimuna.
Este caracterizat prin producerea de anticorpi neobisnuiti in sange.
Este de opt ori mai frecvent la femei decat la barbati.
Cauzele sunt necunoscute, cu toate acestea, ereditatea, virusii, lumina ultravioleta, si medicamentele pot juca un rol.
Pana la 10% din persoanele cu lupus izolat la nivelul pielii vor dezvolta lupus sub forma sistemica.

Tratamentul este indreptat spre descresterea inflamatiei si / sau nivelul de activitate autoimuna.
Persoanele cu lupus pot preveni “rachetele de semnalizare" ale bolii prin evitarea expunerii la soare si a nu intrerupe brusc medicamentele si monitorizarea bolii.

Ce este lupusul eritematos sistemic? Care sunt tipurile de lupus?

Lupus este o boala autoimuna caracterizata prin inflamatia acuta si cronica de diferite tesuturi ale corpului. Bolile autoimune sunt boli care apar atunci cand tesuturile organismului sunt atacate de propriul sistem imunitar. Sistemul imunitar este un sistem complex din organism, care este conceput pentru a combate agentii infectiosi, cum ar fi bacteriile si alti microbi straini. Unul dintre modurile in care sistemul imunitar lupta impotriva infectiilor este prin producerea de anticorpi care se leaga de microbi. Persoanele cu lupus produc anticorpi anormali in sangele lor, cand tesuturile sunt tinta in propriul lor corp, mai degraba decat agentii infectiosi straini. Acesti anticorpi sunt mentionati ca autoanticorpi.
Deoarece anticorpii si celulele adiacente ale inflamatiei pot afecta tesuturile oriunde in organism, lupusul are potentialul de a afecta o varietate de domenii. Uneori lupusul poate provoca boli de piele, inima, plamani, rinichi, articulatii, si / sau a sistemului nervos. Atunci cand este vorba numai de piele, boala se numeste dermatita lupus sau lupus eritematos cutanat. O forma de dermatita lupus, care poate fi izolat in piele, fara boala interna, este numita lupus discoid. Atunci cand sunt implicate organele interne, conditia este mentionata ca lupusul eritematos sistemic .

Atat lupus discoid si lupus sistemic sunt mai frecvente la femei decat la barbati (aproximativ de opt ori mai multe comune). Boala poate afecta toate varstele, dar cel mai frecvent incepe la 20-45 de ani. Statisticile demonstreaza ca lupus este ceva mai frecvent la afro-americani.

Motivul exact pentru autoimunitatea anormala care cauzeaza lupusul nu este cunoscut. Genele mostenite, virusuri, lumina ultravioleta, si anumite medicamente pot juca un rol.

Factorii genetici cresc tendinta de a dezvolta boli autoimune cum ar fi lupusul, artrita reumatoida, si tulburari tiroidiene autoimune sunt mai frecvente printre rudele oamenilor cu lupus decat populatia generala. Unii oameni de stiinta cred ca sistemul imunitar in lupus este mai usor de stimulat de factori externi, cum ar fi virusi sau raze ultraviolete. Uneori, simptomele de lupus pot fi precipitate sau agravate de doar o scurta perioada de expunerea la soare.

De asemenea, este cunoscut faptul ca unele femei cu lupus pot experimenta agravarea simptomelor lor inainte de perioadele menstruale. Acest fenomen, impreuna cu predominanta feminina de lupus sugereaza ca hormonii feminini joaca un rol important. Aceasta relatie hormonala este o zona activa de studiu in curs de desfasurare printre oamenii de stiinta.

Este lupus indus de medicamente?

Zeci de medicamente au fost raportate pentru a declansa lupus. Cu toate acestea, mai mult de 90% din cazurile de “lupus indus de medicamente", apare ca un efect secundar a uneia din urmatoarele sase medicamente: hydralazine (Apresoline) este folosit pentru hipertensiune arteriala, chinidina (chinidina gluconat, chinidina sulfat) si procainamida ( Pronestyl; Procan-SR; Procanbid) sunt utilizate pentru un ritm cardiac anormal, fenitoina (Dilantin) este utilizat pentru epilepsie, izoniazida (Nydrazid, Laniazid) este folosita pentru tuberculoza, si d-penicilamina (folosit pentru artrita reumatoida). Aceste medicamente sunt cunoscute pentru a stimula sistemul imunitar si provoca lupus. Din fericire, lupus indus de medicamente este rar (reprezentand mai putin de 5% din toate persoanele cu lupus) si se rezolva atunci cand se renunta la medicamente.

Persoanele cu lupus pot dezvolta diferite combinatii de simptome si de implicare a organelor. Simptomele comune includ oboseala, febra, pierderea poftei de mancare, dureri musculare, caderea parului (alopecie), artrita, ulcere ale gurii si nasului, eruptii cutanate faciale (“eruptii cutanate fluture"), sensibilitate neobisnuita la soare (fotosensibilitate) , inflamatie a mucoasei care inconjoara plamanii (pleurita) si a inimii (pericardita), si circulatie proasta la degete si degetele de la picioare cu expunerea la frig (fenomenul Raynaud). .

Imaginea unei eruptii cutanate fluture pe fata e un semn caracteristic de lupus eritematos sistemic.
De obicei, cu tratament, aceasta eruptie se poate vindeca fara cicatrici permanente.
Cei mai multi oameni cu lupus vor dezvolta artrita timpul bolii lor. Artrita implica de obicei edem, durere, rigiditate, si chiar deformare a articulatiile mici ale mainilor, incheieturilor si picioarelor.
Inflamarea muschilor (miozita) poate provoca dureri musculare si slabiciune. Acest lucru poate duce la cresterea concentratiei enzimelor musculare in sange.
Inflamarea vaselor de sange (vasculita), care furnizeaza oxigen la tesuturi poate provoca leziuni izolate la un nervi, piele , sau un organe interne.
Inflamatia mucoasei plamanilor (pleurita) si a inimii (pericardita) poate determina durere in piept ascutita. Durerile in piept sunt agravate de tuse, respiratie profunda, si anumite schimbari in pozitia corpului.
Inflamarea rinichilor poate provoca scurgeri de proteine in urina, retentie de lichide, tensiunea arteriala ridicata, si chiar insuficienta renala. Acest lucru poate duce la oboseala si umflarea picioarelor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.