Turnul din Pisa nu este primul turn inclinat si nici macar cea mai inclinata cladire din lume. Ceea ce il face unic este faptul ca, in ciuda inclinarii sale accentuate, sta in picioare inca din secolul al XIV-lea.
Dupa ce a fost mult timp un mister, oamenii de stiinta au descoperit, in sfarsit, cum reuseste Turnul din Pisa sa ramana stabil. Se pare ca motivul este strans legat de cauza din care turnul a inceput sa se incline.
Din cate se pare, in ciuda instabilitatii aparente, Turnul din Pisa va continua mult timp sa ramana in picioare.
Inclinarea a inceput odata cu constructia Turnului din Pisa
Constructia Turnului din Pisa a inceput in 1172 si, pana cand s-a construit cel de-al doilea etaj, in 1178, edificiul incepuse deja sa se incline.
Apoi, lucrarile de construire au luat o pauza timp de 100 de ani, din cauza razboaielor.
Timp de un secol, orasul Pisa s-a luptat cu Genova, Lucca si Florenta. In acele vremuri, Turnul din Pisa era inclinat cu aproximativ 0,2 grade spre nord, insa si-a revenit.
Dupa ce constructia a reinceput si turnul a ajuns sa aiba sapte etaje, cladirea era s-a inclinat cu un grad spre sud.
Odata cu trecerea secolelor, Turnul din Pisa s-a inaltat, iar unghiul de inclinare a crescut, la randul lui. Edificiul a fost finalizat, in cele din urma, in 1378.
In pofida eforturilor de contrabalansare a turnului prin construirea unor ziduri mai groase intr-o parte a sa, cladirea a continuat sa se incline.
La un moment dat, unghiul de inclinare era de 5,5 grade. In ziua de astazi, multumita eforturilor de restaurare, inclinarea turnului s-a stabilizat la 4 grade.
Atunci cand „moale" inseamna „puternic"
Potrivit unui raport recent al Universitatii din Bristol, motivul pentru care Turnul din Pisa sta in picioare este insasi cauza pentru care acesta s-a inclinat.
Turnul din Pisa este situat intre raurile Arno si Serchio, iar pamantul este instabil si moale, fiind compus din aluviuni, lut, nisip fin si scoici.
Nu e de mirare ca o cladire de 14.500 de tone se inclina din cauza acestei compozitii a solului. Insa moliciunea solului este esentiala si pentru… stabilitatea turnului.
Acest lucru se datoreaza efectului denumit „interactiunea dinamica a structurii solului" (IDSS).
Acest fenomen este explicatia pentru care cladirile construite pe un sol moale reusesc sa faca fata vibratiilor puternice.
A construi pe nisip este, in general, o idee proasta, daca nu ai la dispozitie niste tehnici de ultima ora.
Cei care au construit turnul nu dispuneau de astfel de tehnici, dar au avut, in schimb. un mare noroc. Sau sa fie vorba de un mare ghinion?
Turnul este construit pe un sol incredibil de moale. Pe de alta parte, materialele folosite la constructie sunt foarte dure.
Rezultatul este ca turnul acesta are parte de efectul IDSS mai mult decat orice alta cladire din lume.
Turnul din Pisa nu se comporta ca alte cladiri construite pe sol moale, din cauza intensitatii acestui efect.
In schimb, turnul s-a scufundat pana cand solul din jur a inghitit suficient de mult din cladire pentru a o sustine mai bine.
Cu alte cuvinte, desi turnul este inclinat, el nu se va prabusi prea curand, in ciuda numeroaselor cutremure din zona.