Planta cataratoare rezistenta, decorativa prin flori, care se agata cu ajutorul ghimpilor curbati aflati la axilele frunzelor sale de un verde stralucitor. Bracteele in culori vii, cu nuante de mov, roz, galben sau alb, inconjoara florile mici si albe. Infloreste din mai pana in august. Forma de crestere este un buchet in forma de tufa.
Utilizare: Planta cataratoare, decorativa prin flori, pentru interior, sera ori solariu, sau pentru exterior in timpul verii. Ideala pentru spaliere mici sau pentru suporturile in forma de cerc. In gradinile de iarna.
Amplasare si lumina: Prefera soarele direct; tolereaza soarele filtrat.
Interval de temperaturi: Cald, pana la rece, preferand un loc racoros in timpul iernii. Nu tolereaza temperaturi sub 5 grade Celsius
Udare: Planta va putrezi si va muri daca este udata in exces. Udati regulat in timpul sezonului de crestere, permitand solului sa se usuce intre doua udari. Udati foarte putin in timpul iernii, daca planta este tinuta intr-un loc racoros.
Ingrasamant: Aplicati un ingrasamant cu continut scazut de azot o data la doua saptamani, de primavara pana toamna. In restul anului nu trebuie hranita.
Recomandari speciale: Planta are nevoie de tutore, precum un spalier sau un suport in forma de cerc. Toamna, taiati lastarii mai lungi. In timpul iernii are nevoie de o perioada de hibernare, cand trebuie tinuta intr-un loc luminos si racoros, la aproximativ 5-12 grade Celsius. Replantati anual in timpul primaverii.
Alte specii: Exista multe soiuri, diferite prin dimensiunile si culoarea frunzelor si a bracteelor. In comert se gasesc indeosebi specii hibride, care infloresc din abundenta. Exista specii mai mari si specii mai mici care se potrivesc foarte bine pe pervazul ferestrei. Alexandra are frunze mici, lucioase, si bractee de culoare purpuriu-inchis. Dania are frunze mai mari si ciorchini mai mici de bractee rosii-purpurii. Vera Deep Purple are frunze mari si bractee de culoare mov-deschis.
Boli si daunatori: Afide, paianjeni rosii, paduchi lanosi, paduchi testosi, putregai cenusiu sau musculitele albe. Caderea frunzelor este un fenomen natural iarna.
Inmultire: Vara, prin butasi din tulpini fragede sau din lastari semilemnosi, cu o sectiune crescuta anul anterior.