Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Francofonia in Romania Film documentar
300 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele Orasului Interzis partea I
279 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Valea plangerii | Valley of Sighs
360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele Orasului Interzis partea a II-a
279 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gasland - Extractia gazului de sist
766 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucian Pintilie
1.334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viziteaza Romania. Peisaje incredibile
1.259 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Memoria deportarii etnicilor germani din Romania in URSS
527 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria Tanase – Povestea cenzurata
1.149 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Timpul reintoarcerii. Romania ne-a asteptat
284 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Va veni o zi (film interzis in Romania)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.03.2019  Adauga la favorite 429 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Documentarul „Va veni o zi" a fost realizat la solicitarea unui combinat avicol din judetul Bacau, in Romania comunista a anului 1985. Cu titlul initial „Intr-o zi ca oricare alta", filmul a fost redenumit in 1990 „Va veni o zi". Viziunea distopica a regizorului Copel Moscu asupra unei lumi segregate in functie de gen, in care puii femele sunt crescuti strict pentru reproducere, in vreme ce masculii sunt fie transformati in faina de oase imediat dupa nastere, fie sacrificati la maturitate pentru consumul populatiei, e cu atat mai acuta la mijlocul anilor ’80, cand statul national-comunist pare a se fi permanentizat in Romania.

Experienta zilnica a absurdului si violentei politice a sistemului traverseaza intreaga productie documentara a lui Copel Moscu, dar atinge punctul culminant in „Va veni o zi". Insistenta camerei de filmat asupra stralucirii oualor crescute in incubatoarele combinatului, precum si fragmentele de interviu decupate magistral din declaratiile facute de personalul institutiei (vezi referintele la „comportamentul social al curcii" si la necesitatea unui conducator capabil sa indice comunitatii de curci „directia corecta") invita analogia cu societatea romaneasca a momentului, aflata in umbra decretului 770/1968, care criminalizase contraceptia, impingand femeile pe drumul maternitatii obligatorii. Paralela dintre cresterea puilor de pasare si a puilor de om conduce la o meditatie grava despre conditia umana.

Potentialul exploziv al filmului lui Moscu va necesita un set de masuri speciale in studio, cu complicitatea conducerii: editoarea filmului original va realiza din materialul cazut la montaj un al doilea film, cu acelasi titlu, dar fara contributia regizorului. Filmul va fi prezentat comisiei ideologice si va fi aprobat fara modificari. Versiunea originala va fi pastrata pana in 1990, cand va fi prezentata public.

In 2005, cand regizorul Florin Iepan va realiza documentarul de lung-metraj Decreteii – despre experienta tragica a comunismului traita de femeile Romaniei – va include in film cateva secvente emblematice din filmul lui Copel Moscu. (Sursa)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.