Maria Tanase – Povestea cenzurata este un film documentar interzis de regimul comunist, iar premiera sa a avut loc abia in 1990, la patru ani de la realizare. Produs de Sahia Film, documentarul cuprinde marturii si imagini-document despre viata si activitatea muzicala a interpretei. Se spune ca America a avut-o pe Marilyn Monroe, Franta pe Edith Piaf, iar Romania pe Maria Tanase. Cand vorbim, insa, despre viata artistei, nu intotdeauna suntem cuprinsi de frenezia pe care ne-o inspira muzica sa. Ritmurile saltarete ascund o poveste secreta pe care putini dintre noi o cunosc.
Maria Tanase in lumea spionilor
Istoricul Mihai Pelin, in lucrarea sa „Un veac de spionaj, contraspionaj si politie politica", afirma ca Maria Tanase avea, la sfarsitul anilor ’30, relatii foarte apropiate cu Maurice Negre, corespondentul de la Bucuresti al agentiei Havas si rezident al serviciilor speciale franceze.
In anul 1940, artista face un prim-turneu in Turcia, si are ocazia sa cante in fata presedintelui tarii Iamet Inonu. Al Doilea Razboi Mondial izbucnise de mai bine de un an, iar Istanbulul si Ankara erau la acea vreme locul de intalnire al agentilor secreti.
La intoarcerea in tara, Maria Tanase devine tinta serviciului secret al armatei germane, Abwehr, care incearca (printr-un maior) sa o recruteze. Conform unor date ale Serviciului Secret de Informatii din Romania, condus de Eugen Cristescu, artista a refuzat.