„Satul de demult" este un film documentar – elogiu conceput sa conserve ceea ce a mai ramas din viata satului de odinioara si sa repovesteasca tainele vietii de altadata: De ce isi impleteau fetele cununi in zilele de Sanziene? Ce inseamna „ropotinul testelor"? Cat de complicat este un razboi de tesut? Documentarul ofera o privire de ansamblu Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului, un muzeu extraordinar, care reproduce satul traditional.
Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului se numara, pe drept cuvant, printre cele mai frumoase si mai valoroase muzee in aer liber din Europa. Cu o istorie de peste un secol si cu un patrimoniu coplesitor prin bogatie si diversitate, care cuprinde miracole ale lumii preindustriale (are o colectie de mori unica in lume), muzeul daruieste oaspetilor sai o calatorie inegalabila in lumea satului traditional.
Mai mult decat prezenta fizica a caselor, a bisericilor, a troitelor si a feluritelor instalatii, muzeul aduce intr-un decor de poveste viata satului de altadata. La targurile si festivalurile de peste an, oameni ai satului vin din toata tara. Traiesc, la fel ca noi, in secolul al XXI-lea, dar poarta cu ei obiceiuri de demult, cand omul era mai aproape de pamant si de cer deopotriva.
Muzeul din Dumbrava Sibiului este prea vast pentru a fi redat in cuvinte. O particica din sufletul lui poate fi surprinsa intr-un film ca acesta, care se doreste o invitatie pentru cei care si-au deschis inima – sau o vor deschide de acum inainte – spre a-l cunoaste. Asa cum se spune in ghidurile turistice, „merita un detur".
Regizat de Dumitru Budrala, filmul documentar „Satul de demult" a fost desemnat castigatorul Marelui Premiu al celei de-a doua editii a Festivalului International de Film Etnografic (FIFE) din 2014. (sursa)