Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ghid de calatorie in Abu Dhabi
194 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fujairah Emiratele Arabe
347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Etihad Towers, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite
791 vizite - 0 comentarii
adaugat de Iulia Andrei
 
  AL AIN PARADISE
1.081 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hotelicopter-hotel-Dubai
1.388 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Abu Dhabi
1.138 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mallul Madinat Jumeirah -Emiratele Arabe Unite
505 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ras Al Khaimah-Emiratele Arabe
78 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Metroul din Dubai, Emiratele Arabe Unite
360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Doha-Qatar
1.386 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Conditii de calatorie Emiratele Arabe Unite

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.02.2019  Adauga la favorite 324 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cetatenii romani pot calatori in Emiratele Arabe Unite numai cu pasaportul simplu, care trebuie sa aiba o valabilitate de minim 6 luni de la data intrarii pe teritoriul statului.

Atentie! Pasaportul temporar romanesc nu este recunoscut de autoritatile statului, iar politia de frontiera nu va permite intrarea titularilor acestui tip de pasaport pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite.

Perioada maxima de sedere pentru titularii pasapoartelor simple este de 90 de zile intr-un interval de 180 de zile.

Potrivit Acordului dintre Uniunea Europeana si Emiratele Arabe Unite privind scutirea de vize de scurta sedere, intrat in vigoare la data de 6 mai 2015, cetatenii europeni, inclusiv cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in acest stat.

Prelungirea dreptului de sedere se obtine de la Departamentele/Directiile Generale pentru Imigrari din capitala fiecarui emirat inainte de expirarea dreptului de sedere conferit la intrarea pe teritoriul emiratez.

Nerespectarea dreptului de sedere acordat se penalizeaza cu amenda de 100 AED pentru fiecare zi de depasire.

De asemenea, este obligatorie incheierea unei asigurari medicale, fie printr-o companie emirateza, fie printr-o companie din strainatate.

Pentru informatii suplimentare privind regimul calatoriilor in EAU, cetatenii romani sunt sfatuiti sa contacteze autoritatile emirateze:

Ministerul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite: www.mofa.gov.ae
Ambasada Emiratelor Arabe Unite la Bucuresti: http://uae-embassy.ae/Embassies/ro.


Doriti sa munciti in Emiratele Arabe Unite?

Conditiile de munca sunt reglementate prin Legea nr. 8 din 1980, Legea privind Reglementarea Relatiilor de Munca, si modificarile ulterioare ale Legilor federale nr. 24 din 1981, nr.15 din 1985 si nr.12 din 1986, existand reglementari speciale legate de munca, aplicabile in unele zone libere din Emiratele Arabe Unite, cum ar fi Zona Libera Jebel Ali.

Caror categorii de angajati le este aplicabila legislatia federala in materie de munca

Legislatia federala in domeniul muncii se aplica tuturor angajatilor care lucreaza in Emiratele Arabe Unite, indiferent daca acestia sunt cetateni emiratezi sau straini.

Cu toate acestea, exista o serie de categorii de persoane care sunt exceptate de la lege:

Lucratori si personal angajat de guvernul federal, departamentele guvernamentale ale emiratelor membre ale E.A.U.;
Personalul angajat la nivelul municipalitatilor, al organismelor publice, institutiilor publice federale si locale cat si personalul si lucratorii angajati in proiecte guvernamentale federale si/sau locale;
Membrii fortelor armate, politiei si unitatilor de securitate;
Persoanele angajate ca personal casnic;
Personalul angajat in agricultura si persoanele angajate in activitati de creare de spatii verzi (aceasta exceptare nu include persoanele care sunt angajate in societatile care prelucreaza produse agricole si / sau a celor care sunt angajati permanent in operarea sau repararea de masini si utilaje necesare agriculturii).
Care este statutul partenerilor de afaceri? Sunt partenerii de afaceri considerati angajati?

Partenerii de afaceri nu sunt considerati angajati si prin urmare, nu este necesar sa obtina o carte de munca in Emiratele Arabe Unite.

Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale considera, din ratiuni de limitare si control al imigrarii, ca daca un partener strain este sponsorizat de entitatea in care el este partener, atunci are calitatea de investitor mai degraba decat cea de angajat. Situatia lui va fi reglementata in baza legislatiei privind imigrarea si nu prin cea care reglementeaza piata muncii, cu conditia ca persoana in cauza sa fie oficial consemnata in licenta de investitie. Cu toate acestea, in cazul in care partenerul de afaceri are si o pozitie de angajat in cadrul firmei sau societatii respective, el va fi considerat ca angajat in cadrul companiei.

Pe de alta parte, angajatii care lucreaza pe baza de comision sunt considerati angajati, chiar daca acestia sunt parteneri de afaceri in cadrul firmei sau companiei.

Angajatii din zonele libere intra sub incidenta acestei legi?

Desi legea prevede ca toate celelalte categorii de angajati, cu exceptiile de mai sus, se supun legislatiei muncii, in practica, angajatii din zonele libere, cum ar fi Zona Libera Jebel Ali si Zona Libera Aeroportul Dubai, sunt supusi normelor si reglementarilor specifice zonei libere, prin contracte de munca proprii. Cu toate acestea, legea se aplica in continuare si prevederilor din contractul de munca, care trebuie sa fie in conformitate cu dispozitiile legii. Angajatii zonelor libere trebuie sa fie remunerati prin resurse ale zonelor libere respective si nu de catre angajatorii lor.

Care sunt aspectele relevante ale relatiei angajator/angajat, in sensul legii?

Legea acopera toate aspectele relatiei angajator-angajat (capitolul 12), inclusiv aspecte privind: contractele de munca, restrictiile privind angajarea minorilor si a femeilor, inregistrarea si fisierele de personal, salarizarea, respectarea orelor de lucru, normele de protectie si siguranta a muncii si cele de protectie a angajatilor, ingrijirea medicala si sociala, codurile de disciplina, rezilierea contractelor de munca la sfarsitul prestatiilor de servicii, compensatiile pentru boli profesionale, inspectia muncii, penalitatile si accidentele de munca soldate cu ranirea si/sau decesul angajatului.

Emiratele Arabe Unite nu permit infiintarea unor sindicate.

Aplicabilitatea legii

Legea este federala si, prin urmare, aplicabila tuturor emiratelor federatiei. Acesta este pusa in practica de Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale. Litigiile legate de problematica muncii sunt instrumentate de instantele federale si locale insa, cu toate acestea, toate litigiile de munca trebuie notificate in prealabil Ministerului Muncii. Daca oricare dintre partile implicate (angajator sau angajat) este nemultumita de decizia Ministerului Muncii si conflictul de munca nu poate fi solutionat pe cale amiabila, litigiul poate fi solutionat pe cale judecatoreasca, in termen de doua saptamani de la data la care a fost depusa plangerea, dupa care oricare dintre parti poate reveni asupra deciziei, in fata instantei de judecata.

Care sunt principalele premise pentru ocuparea fortei de munca?

Angajarea oricarui strain in Emiratele Arabe Unite implica o procedura care prevede initial adresarea unei cereri Ministerului Muncii, solicitare care trebuie sa fie aprobata inainte ca salariatul sa intre in pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite. Trebuie remarcat faptul ca intreprinderile noi sunt obligate sa se inregistreze la Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale, inainte ca acestea sa angajeze orice fel de personal.

Exista, de asemenea, o cerinta care prevede ca angajatorii sa prezinte o garantie bancara care sa acopere la data incetarii contractului de munca si costurile legate de repatrierea angajatilor. Aceasta procedura se aplica in cazul angajatorilor, in special companiilor din zonele libere ale Emiratelor Arabe Unite.

La angajare are prioritate cetateanul emiratez. Contractele de munca pentru rezidenti straini sunt intocmite in formatul aprobat de Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale, pe baza unei cereri a angajatorului. Permisele de munca pentru straini sunt emise doar in conditiile in care acestia detin un contract de munca formal, depus la Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale.

Tipurile de contracte de munca in E.A.U.

In Emiratele Arabe Unite, se prefera incheierea contractelor de munca pe perioada determinata, cu specificarea intervalului de incepere si incheiere a raporturilor de munca. Cu toate acestea, se pot incheia si contracte de munca pe perioada nedeterminata, care permit rezilierea prin exprimarea vointei partilor contractante, doar in baza unui preaviz.

Care este diferenta dintre un contract pe durata determinata si un contract de munca pe durata nedeterminata

Un contract pe durata determinata are urmatoarele caracteristici:

Are o data de incepere si de finalizare.
Nu poate cuprinde o perioada de timp mai mare de 4 ani. Poate fi reinnoit doar cu acceptul ambelor parti, pentru o perioada similara sau mai scurta.
Raportul de munca se incheie la momentul la care ia sfarsit perioada contractuala, cu exceptia cazului in care acesta este reinnoit de comun acord.
Daca angajatorul reziliaza contractul in alte scopuri decat cele prevazute de lege, el va fi obligat sa plateasca despagubiri angajatului. Aceasta compensatie se determina pe baza salariilor datorate pentru o perioada de trei luni sau pentru perioada ramasa a contractului, cu exceptia cazului in care prevederile contractului stipuleaza altfel.
Daca contractul este reziliat de catre angajat, din alte motive decat cele prevazute de lege, angajatul va fi obligat sa compenseze angajatorul pentru orice pierderi rezultate de pe urma rezilierii. Valoarea compensatiei este calculata pe baza salariului angajatului pentru o luna si jumatate sau a salariului platit pentru perioada ramasa din contract, cu exceptia cazului in care prevederile contractului stipuleaza altfel.
Caracteristicile unui contract pe durata nedeterminata sunt:

Este stabilita data de incepere a raporturilor contractuale dintre angajat si angajator, insa nu defineste data fixa de finalizare a acestora.
Contractul va fi considerat nedeterminat in cazul in care: (i) este un contract verbal; (ii) nu este limitat la o anumita perioada; (iii) a fost initial stabilit si incheiat pentru o perioada determinata, dar partile au continuat sa actioneze in termenii si conditiile sale si dupa expirarea acestuia, fara existenta unui contract scris; (iv) scopul ocuparii fortei de munca este de a finaliza lucrarile in curs si nu s-a estimat initial un interval de timp; (v) contractul, prin natura sa, poate fi reinnoit si continua dupa ce lucrarile convenite prin contract au fost finalizate.
Poate fi reziliat de comun acord sau de oricare dintre parti, cu un preaviz de minim 30 de zile.
Contractul poate fi reziliat pentru o cauza justificata in orice moment, cu conditia notificarii intentiei de reziliere cu minim 30 de zile inainte. Perioada de preaviz poate fi mai scurta pentru angajatii care lucreaza ca zilieri sau cu o norma de munca similara acestei forme de angajare.
Pe parcursul perioadei de preaviz, salariile angajatilor trebuie achitate integral.
In cazul in care nu s-a efectuat notificarea de preaviz, partea care ar fi trebuit sa exprime preavizul trebuie sa despagubeasca cealalta parte contractuala cu echivalentul sumei de plata datorate pentru cel putin 30 de zile.
Daca angajatul incalca una dintre dispozitiile legii, angajatorul poate rezilia contractul angajatului fara preaviz.
Angajatul poate rezilia contractul de munca fara preaviz in cazul in care sunt aplicabile circumstantele prevazute de lege.
Angajatul va avea dreptul la despagubiri in cazul in care incetarea contractului a fost nejustificata. Instanta de judecata poate acorda daune interese angajatilor, cu conditia ca acestea sa nu depaseasca trei salarii lunare, calculate pe baza ultimului salariu platit.
Compensatia pentru daune acordata angajatului pentru concediere nejustificata, nu aduce atingere dreptului salariatului de a incheia raporturile de munca, in cazul in care notificarea nu a fost conforma.
Ce informatii trebuie sa contina un contract de munca?

Salariul / remuneratia
Data incheierii contractului de munca
Data de incepere a raporturilor de munca, conform contractului
Durata de valabilitate a contractului (perioada determinata sau nedeterminata) In cazul contractelor pe perioada determinata este necesara mentionarea perioadei pentru care a fost incheiat contractul.
Activitatea care trebuie prestata
Locul desfasurarii activitatilor de munca contractate
Biroul pentru munca al Ministerului Muncii pune la dispozitie contracte standard de angajare, in limba araba si engleza, pe care angajatorul si angajatul trebuie sa le completeze in spatiile libere din rubricile aferente. Cu toate acestea, nu este obligatorie utilizarea unor contracte standardizate si este permisa elaborarea unor contracte de munca individualizate, conditia fiind ca ele sa nu contina dispozitii contrare legii si sa fie redactate in limba araba.

Care sunt regulile privind ocuparea fortei de munca pentru o perioada de proba?

Angajarea unor persoane pentru o perioada de proba initiala este o practica obisnuita in Emiratele Arabe Unite. In perioada de proba, atat angajatorul cat si angajatul pot rezilia contractul de munca, cu efect imediat, fara a oferi un motiv valabil. In astfel de cazuri, angajatorul nu va fi obligat sa plateasca la sfarsitul prestatiei de servicii nici o compensatie materiala angajatului. In conformitate cu prevederile legale, perioada de proba poate fi de maxim sase luni. Sunt angajatorii obligati la plata costurilor de repatriere sau a altor cheltuieli, in cazul incetarii contractului de munca in perioada de proba?

Toate salariile si beneficiile datorate pentru perioada de proba trebuie sa fie platite de angajator, inclusiv costurile de repatriere, cu exceptia cazului in care angajatul demisioneaza in cursul perioadei de proba, fara un motiv intemeiat. In ultima ipoteza, angajatul va suporta costul repatrierii.

Partile contractuale pot conveni sa inceapa raporturile de munca fara perioada de proba, intrucat aceasta nu este stipulata in mod expres in lege. Partile au dreptul sa stabileasca termenul efectiv al perioadei de proba, care nu trebuie sa depaseasca sase luni calendaristice.

Care este diferenta dintre „salariul total" si „salariul de baza"?

Termenul „salariul de baza" se refera la salariul unui angajat, cu exceptia indemnizatiilor de orice natura si este specificat in contractul de munca ca atare. Salariul total, pe de alta parte, include sporurile acordate, precum cele pentru cazare si calatorie, etc.

Salariul de baza reprezinta valoarea de referinta pentru orice fel de calcul al daunelor sau recompenselor materiale solicitate in urma rezilierii voluntare a raporturilor de munca, excluzand sumele acordate pentru locuinta sau orice fel de alocatie primita de angajat.

Exista un salariu minim prevazut de lege

Legea nu stipuleaza un salariu minim. In practica se constata ca un salariu mai mic de 4.000 dirhami (plus indemnizatia de cazare), nu permite acoperirea cheltuielilor in Emiratele Arabe Unite ale unui angajat care are de intretinut o familie.

Pentru a putea angaja personal casnic, angajatul va trebui sa dispuna de un salariu de peste 6.000 dirhami pe luna.

Salariile pot fi platite lunar, saptamanal, zilnic sau partile pot conveni de comun acord asupra modului de efectuare al platii. Salariile pot fi platite in Emiratele Arabe Unite sau in alta parte.

Legea prevede ca salariile sa fie platite in moneda nationala, insa, in practica, partile pot conveni ca plata sa fie efectuata in orice moneda. Legislatia Emiratelor Arabe Unite nu restrictioneaza transferul sumelor de bani incasate de angajat in strainatate.

In cazul in care exista un litigiu, angajatorului i se va cere sa dovedeasca plata salariului cuvenit. Cu toate acestea, angajatul poate dovedi neplata salariilor prin orice mijloace de proba prevazute in legislatia federala. Prin urmare, este necesar ca angajatorul sa mentina evidente adecvate si registre de plata a salariilor si indemnizatiilor, in caz contrar poate exista suspiciunea de neplata a drepturilor salariale.

Cine suporta cheltuielile de repatriere a angajatilor?

La sfarsitul contractului de munca, angajatorul este responsabil pentru cheltuielile de repatriere a angajatului la locul de recrutare sau in orice alt loc, pe care cele doua parti l-au convenit. Daca angajatul schimba locul de munca, noul angajator este responsabil pentru cheltuielile de repatriere la sfarsitul perioadei contractuale. Cu toate acestea, in cazul in care rezilierea contractului se face la initiativa angajatului, atunci acesta este responsabil pentru costurile de repatriere, daca dispune de suficiente mijloace materiale.

In cazul in care angajatorul a suportat contravaloarea costurilor de deplasare ale salariatului, familiei sale, precum si pentru transportul efectelor personale, conform clauzelor contractuale, atunci angajatorul va trebui sa suporte si costurile de repatriere in conformitate cu prevederile contractului. Cu toate acestea, daca, la data incheierii contractului nu a existat un acord cu privire la plata cheltuielilor de repatriere familiale sau a costurilor de transport al obiectelor personale, angajatorul nu va fi obligat sa plateasca.

Cand are angajatul obligatia de a parasi locuinta de serviciu?

In cazul in care angajatorul ofera cazare angajatului, acesta este obligat sa paraseasca locuinta intr-un termen de maxim 30 de zile de la data la care au incetat raporturile de munca. Angajatul nu poate prelungi aceasta perioada pentru nici un motiv daca:

Angajatorul suporta cheltuielile de repatriere;
clauzele contractului de munca sau regulamentele angajatorului nu prevad expres aceasta posibilitate.
In cazul unui litigiu intre angajator si angajat, Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale va formula o recomandare in termen de 2 saptamani de la data depunerii plangerii si va informa angajatul asupra sumei recomandate de plata. In astfel de cazuri, termenul de 30 de zile pentru parasirea locuintei de serviciu curge de la data la care angajatul primeste efectiv sumele cuvenite. Daca spatiile destinate ca locuinta de serviciu nu sunt eliberate in termen, Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale va dispune evacuarea cu sprijinul politiei locale.

Aceasta masura nu aduce atingere dreptului salariatului de a contesta in instanta sumele restante datorate de angajator cu titlu de drepturi salariale cuvenite, conform recomandarii de Ministerului Muncii si Afacerilor Sociale. Oricare dintre partile contractante poate contesta in instanta decizia Ministerului Muncii.



Amenintari teroriste
In Emiratele Arabe Unite se mentine un inalt grad de risc de securitate, cauzat de amenintarile teroriste prezente in intreaga regiune a Golfului. Autoritatile emirateze au adoptat masuri ferme de securitate, dar atacurile teroriste pot avea loc oricand si pot afecta orice persoana prezenta in zona afectata.

Cetatenii romani care calatoresc in aceasta tara sunt sfatuiti sa se informeze cu regularitate asupra conditiilor de securitate din zona si sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile locale si sa acceseze periodic pagina de web a Ministerului de Externe (www.mae.ro), sa se adreseze misiunii diplomatice a Romaniei de la Abu Dhabi sau Consulatului General al Romaniei la Dubai, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta sau sa isi inregistreze prezenta in regiune prin intermediul portalului www.econsulat.ro.



Siguranta si criminalitate
Calatoriile in Emiratele Arabe Unite nu prezinta riscuri majore din punctul de vedere al criminalitatii.

Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masina pot aparea in zonele aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii etc.).

MAE recomanda cetatenilor romani care se afla in Emiratele Arabe Unite:

Sa manifeste atentie si prudenta sporite pe toata durata prezentei in aceasta tara;
Sa respecte anunturile sau recomandarile autoritatilor locale;
Sa urmareasca in mod constant evolutia starii de securitate si sa pastreze un contact regulat cu Ambasada Romaniei la Abu Dhabi sau cu Consulatul General al Romaniei la Dubai;
Sa respecte traditiile si obiceiurile locale. In timpul sarbatorilor Ramadanului consumul de mancare, bautura sau fumatul in locurile publice constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoarea.
Sa evite circulatia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstratiile si deplasarea in zone izolate ale tarii;
Sa pastreze in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si sa nu le expuna in mod vizibil asupra lor sau in masini;
Sa incuie masinile si sa le asigure cu sisteme de alarma;
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei.

In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a celui mai apropiat oficiu consular roman.

In cazul unor incidente grave(accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

998 Salvarea;
999 Politia.
De asemenea, este recomandata sesizarea Ambasadei Romaniei la Abu Dhabi sau a Consulatului General al Romaniei la Dubai, care pot acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.



Reglementari legale speciale

Legislatia se bazeaza pe dreptul islamic, care se aplica cu strictete in toate domeniile.

Printre altele, urmatoarele infractiuni se pedepsesc:

Conducerea sub influenta alcoolului. De asemenea, se pedepseste consumul de alcool in afara spatiilor cu destinatie precisa (restaurante, baruri etc), cat si starea de ebrietate in spatiul public.
Orice comportament ofensator manifestat in public (de exemplu, manifestarea afectiunii intre adulti, proferarea de injurii etc).
Relatiile extraconjugale, relatiile intre persoanele de acelasi sex, sarcina rezultata in urma relatii extraconjugale. In cazurile de agresiune sexuala, victima trebuie sa faca dovada, in functie de fapta, ca ea insasi a respectat legea locala.
Remarcile depreciative la adresa familiei conducatoare sau a Islamului.
Fotografierea unor cladiri si facilitati ale Guvernului si armatei, spatii industriale (de exemplu, campurile petroliere si rafinariile), instalatiile generale de importanta strategica, cum ar fi aeroporturile.
Se interzice fotografierea oricarui obiectiv care are postat indicatorul de „fotografiatul interzis". Acordati atentie semnelor de interdictie! Daca nu sunteti sigur, adresati-va fortelor locale de securitate pentru a obtine permisiunea/opri imediat inregistrarea.



Sistemul medical
Cetatenii romani sunt sfatuiti cu insistenta sa isi incheie asigurare de calatorie, medicala si de viata pentru intreaga durata a deplasarii.



Conditii privind traficul auto
Circulatia auto
Sistemul de trafic auto este similar celui european, circulatia desfasurandu-se pe partea dreapta a drumului.

Starea drumurilor
Starea generala a drumurilor si a infrastructurii este foarte buna, cu autostrazi si drumuri nationale moderne.

Centura de siguranta
Utilizarea centurii de siguranta este obligatorie.
Consumul de alcool la volan este strict interzis.

Permisul de conducere
Permisul de conducere romanesc este recunoscut, insa persoanele cu rezidenta in Emiratele Arabe Unite au obligatia de a detine un permis de conducere eliberat de autoritatile locale.

Informatii in caz de accident de circulatie
In cazul producerii unui accident de circulatie, trebuie respectate regulile aplicabile in fiecare Emirat.
In unele Emirate este interzisa deplasarea vehiculelor implicate in accident, pana la sosirea echipajelor de politie (Abu Dhabi). In altele, vehiculele se pot deplasa pentru a nu obstructiona traficul (Dubai).

Conducatorul autovehiculului implicat intr-un accident grav de circulatie, soldat cu vatamare corporala sau deces, este retinut in vederea clarificarii vinovatiei. Vinovatia este stabilita de un judecator specializat in legislatia rutiera. In situatia in care vinovatia nu se poate stabili pe loc, persoanei implicate i se interzice parasirea tarii.

In cazul unor incidente care necesita interventia imediata a autoritatilor, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

998 Salvarea;
999 Politia.


​Reglementari vamale
Importul, consumul, producerea si detinerea de stupefiante (spre exemplu rasina de cannabis, hasis, marijuana, heroina, cocaina, inclusiv etnobotanicele), chiar si in cantitati foarte mici sunt interzise si aspru pedepsite de lege, toleranta pentru traficul de droguri fiind zero
Atentie! Va recomandam consultarea listei de medicamente interzise in Emiratele Arabe Unite, precum si pastrarea prescriptiilor medicale pentru tratamentele care va sunt necesare. De asemenea, va sfatuim sa pastrati si prospectele medicamentelor. Detinerea de medicamente interzise nu este tolerata, fiind aplicate pedepse privative de libertate.

Persoanele care intra in Emiratele Arabe Unite sau parasesc teritoriul acestui stat, avand asupra lor sume de bani sau instrumente financiare/de plata care depasesc plafonul de o suta de mii de dirhami (AED) (sau echivalentul in alte valute) trebuie sa depuna o declaratie la autoritatile vamale si sa completeze un formular care va fi pus la dispozitie de catre acestea.
Aceasta prevedere este valabila si in cazul in care banii/instrumentele de plata depasind aceasta suma, sunt trimise prin posta sau servicii de curierat (colet). Sumele detinute de persoane cu varsta sub 18 ani vor fi incluse in plafonul acceptat pentru insotitor.
In cazul neindeplinirii acestei obligatii, ofiterul vamal poate sesiza procurorul general in vederea inceperii procedurilor legale.

Infractiuni economice si financiare

Emiterea de cecuri fara acoperire sau neachitarea in temen a facturilor se sanctioneaza cu inchisoare sau amenda. In litigiile financiare, politia poate interzice turistilor/oamenilor de afaceri sa paraseasca tara, existand chiar posibilitatea retinerii doar in baza plangerii formulata de partea vatamata.

Faptele care aduc atingere regimului narcoticelor si stupefiantelor se pedepsesc cu inchisoarea, legislatia in materie fiind aplicabila pentru orice fel de substante psihotrope, indiferent de cantitate. Persoanele care, la intrarea in tara au fost depistate pozitiv ca fiind consumatori, risca pedepse privative de libertate, chiar daca la momentul respectiv nu sunt in posesia unor substante interzise.


Conditiile de detentie sunt deosebit de restrictive si dificile.

In situatia in care intampinati orice fel de probleme, va adresam rugamintea de a contacta Ambasada Romaniei la Abu Dhabi sau Consulatul General al Romaniei la Dubai, pe numerele de urgenta disponibile, inainte de a intreprinde orice demers in raport cu autoritatile locale.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.