Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Districtul Kyrenia
593 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
01:39
  ,Promenada Finycudes Larnaca, Cipru
1.428 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Cipru
1.796 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cipru - Pastele ortodox in Palm Beach Hotel -2014
1.205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Calatorie prin Cipru - Documentar de calatorie
60 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cipru
756 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aqua park-uri din Europa – Fasouri Watermania din Cipru
209 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Water World din Ayia Napa, Cipru
176 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Agia Napa
1.159 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Kykkos si Mormintele Regilor din Paphos HD
2.154 vizite - 1 comentarii
adaugat de hanul
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Kyrenia-Cipru

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.07.2013  Adauga la favorite 796 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Kyrenia (in greaca, Κερύνεια Keryneia; in turca, Girne) este un oras in partea de nord a insulei Cipru care a fost ocupata de trupe ale Turciei in 1974, formand asa-zisa, dar nerecunoscuta Republica Turca a Ciprului de Nord. Orasul este cunoscut pentru pozitia sa strategica a portului sau si pentru ca a fost unul din primele locuri ocupate de armata turca, cu ocazia invaziei insulei Cipru de catre acestea in 1974. Orasul ste infratit cu orasul Radauti din Romania.
In perioada sa de dezvoltare maxima, orasul-fortareata era brazdat de depozite in care erau stocate fructe aduse din zonele rurale, in asteptarea exportului. Astazi, portul este utilizat mai ales pentru ambarcatiuni de agrement iar cladirile sunt aproape toate transformate in restaurante cu mese dispuse pe malul apei. Un port mai mare este situat la o distanta de cateva mile de centrul orasului, in partea estica fiind utilizat pentru nave comerciale si feriboturi care fac legatura cu tarmul Turciei.

Castelul, situat in capatul estic al vechii fortarete este un loc foarte pitoresc intre zidurile caruia se afla o capela bizantina datand din secolul al XII-lea, unde se afla elemente Romane tarzii reutilizate. Principalele particularitati ale exteriorului castelului sunt cateva turnuri circulare impunatoare construite de catre Venetieni in 1540 e.n. Aceasta este perioada istorica, in care praful de pusca, tunurile si artileria au fost folosite pentru prima data in cadrul operatiunilor militare. Vechiul Castel Cruciat a fost modificat fiind ridicate ziduri uriase avand in colturi turnuri circulare. Un astfel de turn este mai dificil de distrus cu o ghiulea decat unul patrat si astfel, o noua tactica de lupta s-a dezvoltat in jurul secolului al XVI-lea. Venetienii au construit multe deschideri pentru tunuri pe trei laturi ale castelului de unde ghiulelelele puteau fi indreptate catre atacatorii terestri. Aceasta dovedeste ca Venetienilor le era teama de un atac al Cipriotilor, dar nu de unul maritim. In interiorul castelui au fost construite rampe lungi cu ajutorul carora artileria era rulata catre deschizaturile din zid. Zidurile si turnurile Vechiului Castel Cruciat au fost intarite si imbunatatite in asa fel incat intregul castel a fost pregatit pentru a face fata unui atac terestru. Oricum, toate acestea au fost zadarnice, deoarece niciun asediu major nu a avut loc vreodata.

n 1974, Kyrenia a fost primul oras ocupat in timpul invaziei insulei de catre Turcia. Locuitorii greci, ciprioti s-au retras in sudul insulei, unde guvernul Ciprului, recunoscut international, detinea inca puterea. De atunci, este sub ocupatia armatei turce, de-facto TRNC. Kyrenia in prezent este populata de catre turci si ciprioti


Castelul Kyrenia
Curtea interioara a castelului este spatioasa si intr-una dintre camerele principale se gaseste Muzeul Naufragiului, prezentand ramasitele unei nave grecesti din secolul al IV-lea, precum si incarcatura sa, descoperita nu departe de Kyrenia in 1967 de catre Andreas Kariolou, un scufundator Greco-Cipriot. Nava Kyreniana, dupa cum este cunoscuta, a fost studiata intens de catre National Geographic Society.

Exista trei perioade importante ale Castelului Kyrenia:
1.Castelul Bizantin [ 330 d.Hr.-1192 d.Hr.]
2.Castelul Cruciat [1192 d.Hr-1472 d.Hr.]
3.Castelul Venetian [1472 d.Hr.-1570 d.Hr.]

Orasul are un muzeu al icoanelor adapostit intr-o biserica dedicata Arhanghelului Mihail. Nu departe de acesta, exista cateva morminte taiate in piatra datand cu aproximatie din secolul al IV-lea. In partea din spate a castelului sunt ruinele unei mici biserici Crestine iar in fortareata se afla un mic turn din care un lant poate fi activat pentru a bloca accesul oricaror inamici in interiorul cetatii. Biserica Anglicana a Sf. Andrei se afla in spatele castelului aproape de statia de autobuz si este deschisa tot timpul anului.





Curtea interioara a manastirii Bellapais
Manastirea Bellapais (numele provine din Limba Franceza "abbaye de la paix" care inseamna Manastirea Pacii) se afla in satul aflat sub ocupatia turcilor, Bellapais din partea Cipriota a Kyreniei. Cladirea initiala a fost realizata intre anii 1198-1205. Constructia principala, asa cum poate fi vazuta astazi a fost edificata in secolul al XIII-lea e.n. de catre calugarii Franciscani ai ordinului Sf. Augustin si mai ales in timpul domniei Regelui Hugh III 1267-1284. Pavilioanele din jurul curtii si sala de mese au fost construite in timpul domniei Regelui Hugh IV intre 1324-1359. Se mai afla aici o Biserica Antica Greco-Ortodoxa inchinata Maicii Maria Imbracata in Alb.

In afara orasului, in Muntii Kyrenia, se gasesc Castelele Buffavento, St. Hilarion si Kantara. In timpul dinastiei Lusignane Castelul Buffavento era inchisoare fiind denumit “Chateau de Lion"- Castelul Leului, unde despoticul rege bizantin al insulei, Isaac Comnenus, se spune ca s-ar fi refugiat dupa ce Richard Inima de Leu a cucerit Ciprul in 1911. Castelul St. Hilarion situat pe un varf de munte domina orasul Kyrenia si este vizibil de la multe mile distanta de-a lungul coastei. Inregistrarile istorice arata ca acesta a fost initial manastire, fondata in jurul anilor 800 cand un calugar numit Hilarion a ales acel loc pentru schitul sau. Mai tarziu, probabil in 1100 e.n., manastirea a fost transformata in castel. Castelul cel mai estic dintre cele trei, este Kantara si asemeni celorlalte doua, se crede ca ar fi fost construit de catre Bizantini in urma raidurilor Arabe pe insula. Sursele il mentioneaza doar in anul 1911, cand Richard Inima de Leu a cucerit insula.

Osman Turkay, poet Cipriot de talie internationala si nominalizat la Premiul Nobel pentru literatura in 1988, s-a nascut in Kyrenia.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.