Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lumea secreta a primului papa din istorie
183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Origini si mituri antice din AFGANISTAN
309 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 cele mai scumpe greseli de transport din istorie.
60 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
166 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarul despre Iuri Gagarin
1.034 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul razboi mondial - luptele de la Cosna
1.358 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Charles Babbage
1.015 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fabuloasa istorie straveche din Carpati
1.266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Apocalipsa antica: Imperiul Akkadian
141 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Farfuriile zburatoare exista -partea I
976 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Neil Harbisson, primul cyborg din istorie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.02.2019  Adauga la favorite 408 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
AcasaStiinta Si Tehnologie
Specia cu un singur exemplar – Neil Harbisson, primul cyborg din istorie Stiinta si Tehnologie Niciun comentariu


Societatea noastra trece prin schimbari dramatice, iar cele mai importante mutatii au loc in lumea stiintei si tehnologiei. De la inventarea computerului si pana la dezvoltarea inteligentei artificiale, tehnologia a inaintat intr-un ritm ametitor.

In 2017 a venit momentul sa avem un cyborg printre noi. Numele lui este Neil Harbisson si detine un document oficial prin care guvernul britanic il declara ca fiind un cyborg (organism cibernetic: fiinta organica dotata cu componente/apendice biomecatronice).
Neil Harbisson s-a nascut fara capacitatea de a vedea culorile. Acest defect se numeste acromatopsie, iar Neil are o forma extrema, vazand totul in nuante de gri.

Neil a fost interesat de muzica si arta de la o varsta frageda. Cand studia artele la Institutul Alexandre Satorras, la varsta de 16 ani, i s-a dat permisiunea sa faca arta fara sa utilizeze culori.
Harbisson nu a considerat niciodata ca are un handicap, dar dorea sa inteleaga ce inseamna sa percepi culorile. Astfel, el a proiectat un senzor care capteaza lungimile de unda si le transforma in vibratii.

Cu ajutorul lui, barbatul receptioneaza vibratiile sub forma de sunete. In termeni profani, de 13 ani Harbisson „aude" lumina vizibila si pe cea invizibila.


Neil a inceput sa lucreze la antena cu senzor in timpul facultatii, in colaborare cu designerul si inventatorul Adam Montandon. In 2004, antena era pregatita pentru a-i fi implantata in creier.

Operatia de implant a fost refuzata de mai multe ori de comisiile de bioetica. Dar, pana la urma, a fost realizata de niste doctori care au dorit sa ramana anonimi.



Dupa ce si-a implantat senzorul, aspectul lui Harbisson s-a schimbat, el fiind dotat cu o antena care ii iese direct din craniu. Cunoscuta drept „antena de cyborg", aceasta ii permite sa perceapa culorile sub forma de vibratii de sunet.

Neil receptioneaza si culori invizibile ochiului uman, precum cele din spectrul ultraviolet. In videoclipul urmator, Neil Harbisson insusi descrie modul in care functioneaza senzorul, dar si ce simte cu ajutorul lui.


Dispozitivul din craniul lui Neil are si acces la internet, ceea ce inseamna ca poate primi informatii despre culori si de la alte dispozitive. Dar informatiile pe care le poate primi el nu se limiteaza la culori.

Conexiunea la internet ii permite sa primeasca imagini, videoclipuri, muzica sau chiar apeluri telefonice direct in cortex. Harbisson spune ca si-a asumat identitatea de cyborg si simte ca atat mintea, cat si trupul sau sunt parti ale unui tot cibernetic.




Neil Harbisson a avut multe probleme la eliberarea pasaportului, deoarece initial antena a fost considerata accesoriu (care ar fi trebuit dat jos), nu parte integranta a corpului sau

El spune ca are o intelegere mai profunda a lumii de cand are acest implant.



„Cu cat iti extinzi mai mult capacitatile senzoriale, cu atat iti dai seama ca exista mult mai multe lucruri decat credem. Daca stai in aceeasi casa ani la rand, perceptiile tale legate de acel spatiu tind sa devina o rutina. Dar, daca adaugi un simt nou, casa devine dintr-o data ceva nou", a spus Harbisson intr-un interviu.

Dupa ce si-a implantat senzorul, Neil a inceput sa intampine si probleme. Din cauza „extensiei" pe care si-a montat-o, barbatului nu i s-a permis sa-si reinnoiasca pasaportul.

Dar, dupa cateva saptamani de corespondenta cu Oficiul de Pasapoarte din Regatul Unit, acestia au fost de acord sa ii considere antena ca facand parte din corpul lui.

Guvernul britanic a acceptat oficial faptul ca Harbisson este un cyborg, o premiera in istoria omenirii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.