Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Modul in care trenurile au schimbat averile victoriene
318 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Masinarii extreme – Super trenuri
349 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Exista universuri paralele?
69 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Cailor Ferate Britanice / Episod 1
319 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MISTERUL DE LA BALOTESTI
1.063 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul Sfinxului din Carpati
1.482 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Cailor Ferate Britanice / Episod 3
372 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Cailor Ferate Britanice / Episod 2
294 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele OZN-urilor | Documentar complet
227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele OZN-urilor | Documentar complet
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Misterul santurilor paralele din Malta- „Caile ferate"

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.02.2019  Adauga la favorite 402 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sutele de linii paralele adanc incrustate in piatra in insulele Gozo si Malta nu sunt cu nimic mai putin misterioase decat liniile Nazca, din Peru. De secole, arheologii incearca – dar nu reusesc – sa gaseasca o explicatie satisfacatoare cu privire la cei care au creat aceste linii si scopul pentru care au fost ele realizate.

Nu exista o explicatie nici macar in ceea ce priveste scopul lor. Aceste linii strabat intreaga insula si sunt extrem de proeminente in Misrah Ghar il-Kbir. Aceasta este o faleza preistorica situata in Malta.
Liniile au fost botezate „santuri de carute", deoarece se aseamana cu urmele lasate de carute. In mod surprinzator, arata ca niste sine de tren alambicate, ca intr-un nod feroviar important.

Misterul este amplificat de faptul ca aceste linii se intind adeseori pana la marginea falezelor, iar unele pana la mare, unde structurile continua sub apa. Cea mai comuna explicatie este ca aceste linii reprezinta urmele lasate de industria de transport a lumii antice si unii le numesc „caile ferate ale Antichitatii".

Dar cat de adanci si de late sunt aceste santuri de carute? Adancimea lor la Misrah Ghar il-Kbir este de intre 8 si 15 centimetri. Unele au chiar si 60 de centimetri adancime.

Liniile au latimea medie de 140 de centimetri, iar cea mai adanca se afla in San Gwann. Privind aceste structuri, nu poti sa nu te intrebi ce unelte au fost folosite pentru a le crea.

Astfel, se naste intrebarea: „Anticii care au construit aceste linii foloseau diferite tipuri de vehicule sau formele sunt doar rezultatul natural al miilor de ani de eroziune?" Savantii inca trebuie sa gaseasca un raspuns la aceasta intrebare.

Felul in care liniile se prelungesc pe marginea falezelor sau ajung in mare a dat nastere unor intrebari legate de scopul lor. Linii similare au fost descoperite in Germania, Franta, Spania, Turcia, Grecia si Italia.

Dar savantii au stabilit ca liniile din aceste tari erau de fapt lucrari de zidarie si unele dintre ele erau rezultatul eroziunii naturale. Astfel, sunt destul de diferite de liniile din Malta si mai ales de cele din Misrah Ghar il-Kbir, fiind niste linii unice si misterioase.

Asa cum am mentionat, una dintre explicatiile plauzibile este ca liniile din Malta sunt rezultatul folosirii carutelor timp de zeci de ani sau secole. Pe scurt, reprezinta modul de transport din lumea antica. Explicatiile alternative propuse de altii ar fi ca liniile aveau un scop astronomic sau ca erau de fapt un sistem de irigatii folosit de oamenii preistorici.




Unele teorii spun ca au fost construite in Epoca Bronzului, aproximativ in 2.000 i.e.n., de catre oameni care s-au mutat din Sicilia in Malta. Insa Anthony Bonanno, un arheolog maltez, sustine ca liniile au fost create in jurul secolului VII i.e.n. de catre fenicieni.

Nu este surprinzator ca multi arheologi asociaza aceste structuri cu complexele de temple de piatra din Gozo si Malta. Aceste temple de piatra sunt celebre in lumea intreaga, fiindca se estimeaza ca dateaza dintr-o perioada cuprinsa intre 5500 i.e.n. si 2500 i.e.n.



Cele mai vechi structuri din lume
Templele sunt printre cele mai vechi monumente din lume care inca stau in picioare, mai vechi chiar decat piramidele egiptene sau decat Stonehenge. Savantii care cred ca exista o legatura intre linii si temple spun ca stancile folosite la temple au fost transportate din cariere pe carute.

Problema cu aceasta explicatie este ca niciuna dintre linii nu porneste sau nu se opreste la aceste temple. De aceea, teoria nu a fost larg acceptata.


Teoria ca santurile din Malta au fost realizate de carute incarcate nu sta in picoare, deoarece in piatra nu s-au gasit si urme de oameni sau de animale

O alta problema cu teoria transportului este ca nimeni nu a reusit sa dovedeasca faptul ca santurile de carute din Malta sunt rezultatul transportarii unor incarcaturi grele.

De fapt, in cartea sa, Amprentele zeilor, Graham Hancock a atras atentia in mod justificat ca liniile nu par a fi fost intiparite in calcar datorita trecerii rotilor de caruta si ca nu avem nicio dovada ca au circulat vreodata carute pe aceste pietre.



De fapt, mai multe linii sunt atat de bine executate, incat este imposibil sa fie rezultatul trecerii rotilor de caruta pe piatra de calcar. Savantii vor continua sa se contrazica, dar se pare ca nu vor avea niciodata un raspuns definitiv, fiindca secretele asa-ziselor santuri de caruta s-au pierdut in negura vremurilor.

Tot ce putem deduce este ca au fost importante candva pentru oamenii antici care locuiau in zona. Si atat! Asta este tot ce putem spune. S-ar putea sa nu gasim niciodata raspunsul pe care il cautam…

Noile dovezi ale lui Graham Hancock releva nu numai amprentele clare ale unei civilizatii necunoscute care a inflorit in timpul ultimei glaciatiuni, ci si o serie de concluzii infricosatoare despre genul si proportiile catastrofei planetare care a trebuit sa aiba loc pentru a-i sterge aproape toate urmele.

Hancock apartine acelei categorii de cercetatori care, prin munca lor, impun adevaruri incontestabile. Este unul dintre cei mai mari investigatori ai vremurilor trecute, pline de mister. Volumul a stat la baza unui serial documentar de succes prezentat pe canalul TV Discovery.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.