Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  10 lucruri pe care nu le stiai despre ghiocei
837 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Florile care aduc noroc si fericire in functie de zodie
250 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ingrijim Spathiphyllum (Crinul pacii)
1.722 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tuberozele
281 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CUM SCAPATI PLANTELE DE AFIDE SAU PADUCHI
761 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plantarea usturoiului toamna
429 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum inmultim Mana Maicii Domnului
734 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plantarea, inmultirea si ingrijirea lavandei
181 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Crin rosu stralucitor
331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi utile pentru plantarea si intretinerea culturii
544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Ghioceii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.12.2022  Adauga la favorite 276 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ghioceii sunt plante cu bulbi, originari din Europa si Asia. Au 2-3 frunze lungi si subtiri, de culoare verde inchis. Florile sunt albe si apar cate una la fiecare bulb, mai ales primavara devreme, dar uneori si pe la mijlocul sau sfarsitul iernii, lucru care face ca ghioceii sa fie primele plante cu bulb care infloresc. In unele zone ghioceii pot inflori chiar si de toamna tarziu. Cele trei petale franjurate, cu marginile verzi, din interiorul florii formeaza un fel de tub si se intercaleaza cu cele trei petale albe, mari


Ghioceii arata cel mai bine si se dezvolta la fel de bine in conditii naturale, in zone putin umbrite. Ei pot fi plantati fie la intamplare, sau dupa un model serpuit, in borduri sau straturi de flori, sub arbusti, la marginea padurilor sau prin iarba, sub copacii din gradina. Chiar si cei de la oras se pot bucura de ghiocei, pentru ca ei pot fi cultivati cu succes si in ghivece.

Bulbii trebuie plantati la 8-10 cm adancime, toamna devreme, in pamant fertil. Alegeti un loc insorit sau partial umbrit. Ghioceii arata cel mai bine in gradinile cu rocarie, ca plante de bordura sau plantati pe gazon. Ei pot fi lasati in acelasi loc multi ani, dar daca doriti sa i mutati sau sa ii inmultiti, trebuie scosi din pamant imediat ce s-au ofilit florile.

Ca la majoritatea plantelor cu bulbi, ghioceii au nevoie de sol bine drenabil, dar care sa nu fie lasat sa se usuce vara. Solul ideal trebuie sa reproduca conditiile naturale din paduri, unde ghiocelul creste de obicei - sa fie bogat in humus si sa retina relativ usor umezeala. Cand pregatiti locul in care urmeaza sa i plantati, adaugati si multa materie organica pe post de ingrasamant.

Ghiocelul nu se prinde bine cand e plantat ca bulb uscat, adica fara frunze. Serele specializate planteaza grupuri de ghiocei cu frunze si tot asa ar trebui sa ii si comercializeze. Atunci cand cumparati bulbi, verificati pe eticheta produsului de cata vreme au stat bulbii in conditiile uscate din magazin si fara umiditate, pentru a fi siguri ca nu s-au muiat sau ofilit.

Cand plantati cate un singur bulb, adaugati si nisip pentru a imbunatati drenajul si nu uitati sa scrieti specia de ghiocel pe o eticheta, mai ales daca este o varietate deosebita. Acest truc va ajuta sa si identificati mai usor locul in care ati planta tghioceii atunci cand acestia intra in stadiul de repaus.

Odata ce s-au prins bine in locul in care i-ati plantat, colonia dvs. de ghiocei se va mari de la an la an. Cel mai bine este sa divizati grupurile la fiecare trei ani, mai ales atunci cand cultivati anumite varietati, pentru a evita inghesuirea lor. Grupurile de ghiocei care se ivesc ici colo in gradina sunt de asemenea i priveliste deosebit de frumoasa.

Pentru transplantarea ghioceilor in alte parti ale gradinii, scoteti-i din pamant cat inca mai sunt verzi si au frunze, dupa ce au inflorit si intr-o perioada cand pamantul este umed. Divizati cu grija grupurile de bulbi cu mana si aveti mare grija sa nu distrugeti radacinile. Cel mai bine este sa plantati bulbii individual, cu 2,5-3 cm intre ei. Totusi, bulbii mai mici pot fi replantati in grupuri mici.

Cand cultivati ghioceii in ghivece, transplantati-i in iulie sau august, cand plantele sunt in perioada de repaus si folositi compost proaspat. Nu folositi fertilizatoare puternice sau compost cu adaos de balegar - este de preferat un compost de frunze, ca in mediul natural in care cresc ghioceii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.