Aeonium Zwartkop este cunoscut popular sub numele de Trandafirul negru. Este o planta de apartament ideala, foarte decorativa prin rozetele sale de frunze negru-visiniu. Daca are conditii prielnice, primavara poate sa infloreasca. Florile sunt grupate in inflorescente galbele si asigura un contrast foarte frumos cu frunzele inchise la culoare.
Ingrijirea florilor. Substratul in care planati Trandafirul negru trebuie sa fie bine drenat. Planta nu suporta baltirea apei, ea stocheaza apa de care are nevoie in frunzele sale carnoase. O varianta de amestec de pamant ar fi doua parti nisip, o parte argila, o parte turba. Pentru un drenaj bun puneti si pietris pe fundul vasului.
Amplasati ghiveciul intr-un loc cu lumina multa, puteti sa il scoateti vara pe terase si balcoane.
Atentie mare la apa. Ca la orice planta suculenta, excesul e fatal. Lasati substratul sa se usuce intre doua udari. Daca ati scos planta in curte si exista posibilitatea ca atunci cand ploua apa sa ajunga in ghiveci e mai bine sa nu aiba farfurioara pentru ca apa sa se adune.
Se inmulteste prin butasi de varf de lastari prelevati la inceputul verii. Lastarii se taie in timp ce plantele sunt inca in crestere pentru a incuraja inradacinarea rapida. Alegeri lastari tineri si subtiri.
Lasati butasii descoperiti si pastrati-i la o temperatura de 18-20 de grade, in interior, intr-un loc bine luminat, cum ar fi un pervaz insorit. Aveti grija sa nu apasati direct pe frunze in aceasta perioada. Compostul se mentine abia umed in aceasta perioada. Radacinile ar trebui sa apara in cateva saptamani.
Iarna planta se trece printr-un repaus relativ. In cazul Aeonium Zwartkop asta inseamna lumina multa, temperaturi moderate si udari mai rare. Repausul este necesar pentru mentinerea valorii decorative a plantelor un timp indelungat.
Trandafirul negru e o planta rezistenta la boli si daunatori. Totusi, poate fi si el atacat de afide. Cel mai bine e sa ii faceti si lui un tratament preventiv cand stropiti si celelalte plante.