Omul de Neanderthal, scris si Omul de Neandertal (fara „h"), este fie o specie fosila de hominid (denumirea stiintifica Homo neanderthalensis), fie, dupa alti cercetatori, o subspecie (Homo sapiens neanderthaliensis) a speciei Homo sapiens, al carei areal acoperea Europa precum si parti ale Asiei de Vest, extinzandu-se pe o perioada de timp cuprinsa aproximativ intre 230.000 si 29.000 de ani inaintea contemporaneitatii.
Denumirea provine de la o anumita portiune din valea raului Dussel (Germania), numita pana in 1902 Neanderthal, dar de atunci incoace Neandertal (fara „h"), unde au fost gasite primele sale fosile. In astfel de cazuri denumirile latine initiale nu se mai schimba. Denumirea a fost introdusa in 1864 de William King si a persistat, spre deosebire de denumirile propuse de Ernst Haeckel in 1866, Homo stupidus sau Homo sapiens stupidus.
Specia Homo sapiens cuprinde, dupa unii autori, o intreaga lista de subspecii arhaice de om (Homo), ce contrasteaza cu oamenii moderni (subspecia Homo sapiens sapiens), din perioada incepand in urma cu 500.000 de ani. Alti autori considera aceste subspecii drept specii. Lista „umbrela" a acestor specii arhaice include Homo heidelbergensis, Homo rhodesiensis, Homo neanderthalensis si, uneori, Homo antecessor.[1]. Astazi, se crede ca oamenii moderni ar fi evoluat din indivizii cuprinsi in categoria Homo sapiens arhaic, care, la randul lor, ar fi evoluat din Homo erectus. Varietatile cuprinse in grupul Homo sapiens arhaic sunt parte a speciei numita Homo sapiens intrucat marimea creierului lor era foarte asemanatoare cu cea a oamenilor moderni. Marimea creierului indivizilor Homo sapiens arhaic varia intre 1.100 si 1.400 cm3, care coincide cu intervalul de variatie al volumului creierului oamenilor moderni.
Din punct de vedere fizic, grupul de subspecii ale speciei Homo sapiens numite generic homo sapiens arhaici se disting usor fata de oamenii moderni intrucat aveau un schelet mai masiv, cu oase mai grele, respectiv aveau un craniu format din oase mai groase si mai rezistente, arcade orbitale mai proeminente si o barbie mai putin pronuntata decat cea a oamenilor contemporani.