Cu mult inainte ca Homo sapiens sa populeze pamantul, neanderthalienii au trait in Eurasia.
Acum, paleoantropologii din Anglia si Franta folosesc noi metode arheologice pentru a face lumina asupra unor mistere neanderthale inexplicabile anterior.
Intr-o epoca tulbure de negura timpului, primii oameni timpurii au colonizat continentul eurasiatic. S-au asezat pe un teren care fusese acoperit abia recent de ghetari. Aceasta specie, numita neanderthalieni, a disparut in urma cu aproximativ 30.000 de ani - dar la un moment dat, ei formau cel mai mare grup dintr-o zona care se intindea din nordul Frantei pana pe coasta belgiana si din Insulele Canalului pana in sudul Angliei.
In ultima epoca glaciara, Marea Nordului a fost inghetata - iar Canalul Manecii era un rau mic care putea fi usor traversat pe jos. Neanderthalienii au trait in stransa armonie cu mediul in continua schimbare. Aveau tot ce aveau nevoie pentru a supravietui: carnea animalelor de prada, plantele salbatice comestibile, apa si lemnul pentru gatit si incalzire. Cum s-au dezvoltat acesti oameni timpurii de-a lungul a aproape 300.000 de ani? Cum erau vietile lor inainte sa dispara?
Documentarul nostru se bazeaza pe cele mai recente cercetari. Investigam diferite populatii de neandertalieni si vizitam situri arheologice din nordul Frantei, sudul Angliei si pe insula Jersey.
Cercetatori de renume precum paleoantropologul britanic Chris Stringer si colegul sau francez Ludovic Slimak descriu modul in care au trait neanderthalienii si discuta despre abilitatile lor cognitive. A fost aceasta specie capabila de gandire structurata? Au avut culturi, limbi si societati? Cat de inteligenti au fost si ce fel de strategii adaptative i-au mentinut in viata timp de 300.000 de ani? Cat de asemanatoare erau cu oamenii din zilele noastre?