Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Film documentar Frumoasa
637 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Film documentar Frumoasa
500 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfintii Mihail si Gavril
342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hutulii – Slavii din nordul Bucovinei
1.048 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oameni care au schimbat istoria –Mihail Gorbaciov ep 1
379 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Profesorul si discipolii- Ep 4-
616 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Profesorul si discipolii- Ep 1
595 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Profesorul si discipolii: Nae Ionescu
462 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celalalt razboi al lui Stalin: documentar (2011):
541 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Mihail Sadoveanu Biografie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.11.2018  Adauga la favorite 592 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mihail Sadoveanu (n. 5 noiembrie 1880, Pascani - d. 19 octombrie 1961, Bucuresti) a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician si om politic roman. Este considerat unul dintre cei mai importanti prozatori romani din prima jumatate a secolului XX. Opera sa se poate grupa in citeva faze care corespund unor directii sau curente literare dominante intr-o anumita epoca: o prima etapa samanatorista, cea de inceput, a primelor incercari, nuvele si povestiri, o a doua mitico-simbolica, din perioada interbelica (reflectata in romane precum Creanga de aur sau Divanul persian, precum si o ultima faza care corespunde realismului socialist, in acord cu perioada socialist-comunista la care Sadoveanu va adera ideologic.


Parintii lui Mihail Sadoveanu au fost avocatul Alexandru Sadoveanu din Oltenia si Profira Ursache, fata de razesi. Urmeaza gimnaziul "Alecu Alecsandru Donici" la Falticeni. In timp ce studia la gimnaziu, in 1897, intentioneaza sa alcatuiasca, impreuna cu un coleg, o monografie asupra lui Stefan cel Mare, renuntind, insa, din lipsa de izvoare istorice. Urmeaza apoi cursurile Liceului National din Iasi, iar la Bucuresti studiaza dreptul. Debuteaza in revista bucuresteana Dracu in 1897. In 1898 incepe sa colaboreze la foaia Viata noua alaturi de Gala Galaction, N.D. Cocea, Tudor Arghezi s.a., semnind cu numele sau, dar si cu pseudonimul M.S. Cobuz.


Se stabileste la Bucuresti, in 1904, se casatoreste, si va avea unsprezece copii. In acelasi an are loc debutul editorial cu patru volume deodata - Povestiri, Dureri inabusite, Crisma lui Mos Precu, Soimii - in care Sadoveanu manifesta predilectie deosebita pentru istorie. Nicolae Iorga va numi anul 1904 "anul Sadoveanu".


In 1910 este numit in functia de director al Teatrului National din Iasi. In acest an publica volumele Povestiri de seara (la Editura Minerva), Genoveva de Brabant, brosura Cum putem scapa de nevoi si cum putem dobindi pamint s.a. Colaboreaza la revista Samanatorul, dar se va simti mai apropiat spiritual de revista care aparea la Iasi, Viata Romaneasca.

In anul 1919 editeaza, impreuna cu Tudor Arghezi, la Iasi, revista Insemnari literare. In decembrie, revista isi anunta incetarea aparitiei: Viata romaneasca isi porneste iar munca pentru cultura si folos. Noi, cei de la Insemnari literare, reintram in curentul ei cu modestele noastre mijloace. In editura revistei iesene publica volumul de nuvele Umbre si brosura In amintirea lui Creanga, iar la Editura Luceafarul, volumul Priveghiuri. Devine membru al Academiei Romane in 1921.
In anul 1926 reprezinta Societatea Scriitorilor Romani, impreuna cu Liviu Rebreanu, la Congresul de la Berlin.

In 1928 publica povestirea Hanul Ancutei, apartinind perioadei de maturitate a scriitorului, fiind un volum de 9 povestiri, o imbinatie ideala a genului epic si liric.
In anul 1936 Mihail Sadoveanu, George Topirceanu, Mihai Codreanu si Grigore T. Popa scot, incepind cu luna ianuarie, revista lunara Insemnari iesene. La moartea lui Garabet Ibraileanu, Mihail Sadoveanu va evoca cu cuvinte elogioase personalitatea criticului de la revista Viata romaneasca.

Dupa anul 1947, scrisul sau vireaza spre ideologia noului regim comunist, publicind opere afiliate curentului sovietic al realismului socialist, celebre fiind romanul Mitrea Cocor sau cartea de reportaje din URSS Lumina vine de la Rasarit. Ca recompensa pentru aceasta orientare, devine presedinte al Prezidiului Marii Adunari Nationale, functia politica maxima ocupata de un scriitor roman in timpul regimului comunist si se bucura de toate privilegiile ce decurgeau din aceasta.

In anul 1948 publica romanul Pauna Mica, iar un an mai tirziu in 1949, Mihail Sadoveanu este ales presedinte al Uniunii scriitorilor. Citiva ani mai tirziu, in 1952 publica romanul istoric Nicoara Potcoava, capodopera a genului. In 1954 publica volumul Aventura in lunca Dunarii.

In anul 1955, scriitorului i se confera titlul de Erou al Muncii Socialiste. Mihail Sadoveanu a primit Premiul Lenin pentru Pace in 1961.

Mihail Sadoveanu se stinge din viata la data de 19 octombrie 1961, fiind inmormantat alaturi de Eminescu si Caragiale.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.