Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lacul Seva,-Armenia
869 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Statiune de schi Tsaghkadzor-Armenia
175 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Erebuni in Armenia
385 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Erevan-Armenia
381 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Garni, Khor Virap-Armenia
177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  GYUMRI-Armenia
352 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala Etchmiadzin-Armenia
238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Armenia
518 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Dashtadem -Armenia
467 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cascada Shaki, Armenia
331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Erevan -Armenia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.11.2018  Adauga la favorite 241 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Erevan nu este radioul de unde se spuneau bancuri seci in perioada comunista. Nu, nici pe departe. Este centrul uneia dintre cele mai vechi si bogate civilizatii umane. Gazduieste printre altele faimoasa Universitate de Stat din Armenia, un ateneu si o valoroasa scoala de muzica, numeroase institute stiintifice, plus celebrele Arhive Matendaran – o imensa colectie de manuscrise stravechi armene, grecesti, asiriene, ebraice, romane si persane.

Dar nu va impacientati, antica citadela are si o viata trepidanta, cu centre de afaceri moderne, cluburi, cafenele si multe locuri de distractie.

Incercati, si veti avea numai surprize incintatoare, Erevanul are puterea si farmecul de a deveni destinatia de vis a oricarui turist.

Xndrem! (se citeste Gentrem, inseamna bine ati venit, si il veti auzi foarte des din partea prietenilor armeni).

Orasul care a invins cutremurele

Capitala a Republicii Armene, si casa pentru mai mult de 1 milion de locuitori, Erevanul este de fapt cea mai mare comunitate de armeni din intreaga lume. Mandrie si loc de refugiu de-a lungul secolelor pentru incercatul popor martir armean, Erevanul a reusit sa sfideze negurile istoriei, devenind in prezent un oras extrem de original, cu un aer primitor si misterios in egala masura.

Este simbolul viu al rezistentei si victoriei unui popor care a fost de multe ori pe pragul genocidului, al exterminarii totale din Istorie...

Erevanul de astazi este unul dintre cele mai vechi orase din intreaga lume locuite neintrerupt. Acum mai mult de 2 800 de ani, pe locul actualului Erevan, se inalsa fortareata Erebuni. Orasul construit pe malul raului Hrazdan a fost asediat in nenumarate randuri de armatele invadatoare ale persanilor, otomanilor si rusilor imperiali.

A fost ruinat de numeroase cutremure naturale, fiind situat pe o zona cu o intensa activitate seismica. Cumplitul cutremur de pamant din secolul 17 a distrus aproape toate cladirile orasului. Din acest motiv, putine cladiri istorice mai pot fi admirate in prezent. Orasul a fost ales capitala odata cu independenta statului armean, declarata in anul 1918, data la care numara doar 20 000 de locuitori.

Cel care a modernizat si schimbat pentru totdeauna infatisarea sa, a fost arhitectul Alexander Tamanyan, ale carui planuri au transformat orasul in bijuteria arhitectonica de astazi. Este un oras foarte omogen unde traiesc in toleranta numeroase comunitati si minoritati. Autoritatile din perioada sovietica au permis intoarcerea din diaspora a armenilor care doreau sa se stabileasca aici, Erevanul devenind asadar orasul-mama al armenilor de pretutindeni. Este recunoscut si admirat si pentru toleranta religioasa a locului. Aici pot fi intalnite la tot pasul locasuri de cult ale crestinilor apostolici de rit armean (marea majoritate a armenilor apartin acestui cult, iar Biserica Armeana este cea mai veche biserica crestina din lume). In totala armonie putem vizita si admira biserici de rit ortodox, iar in ciuda disensiunilor seculare dintre armeni si musulmani, astazi exista o moschee pe Bulevardul Mashtot. Alte comunitati religioase deosebit de interesante care pot fi intalnite aici sunt cele ale evreilor, asirienilor si ale yezidilor.

Climatul sau este unul predominant arid-continental cu veri toride, si ierni reci. Precipitatiile sunt relativ reduse, iar anotimpul cel mai potrivit vizitarii, conform majoritatii turistilor, este toamna, cu clima perfecta si explozie multicolora de fructe si legume.

Cum ajungem



Este necesara o viza pentru intrarea in Armenia, dar vizele turistice se pot obtine foarte usor si din aeroport. Apropo de el, Aeroportul International Zvarnost, situat la 14 kilometri de capitala, este principala cale de acces in Armenia, numeroase companii aviatice internationale operand curse spre Erevan.

Conform tuturor ghidurilor turistice, un taxi este cea mai buna optiune pentru a ajunge in oras, costa in medie echivalentul a 10$, dar se gasesc si autobuze publice care fac acelasi lucru in schimbul a 0,7$, cat costa un bilet pana in centrul istoric al Erevanului.

Daca sunteti in Tbilisi, capitala Georgiei vecine, exista un tren de noapte care te duce in Erevan pentru aproximativ 20$. Tot din Tbilisi, ai la dispozitie o retea de autobuze, unde pentru 10$ faci circa 12 ore pana in Erevan. Centrul orasului este compact si aglomerat, doar poate fi parcurs usor cu piciorul. Fii totusi foarte atent la soferi, deoarece aici se conduce extrem de liber, si niciun sofer nu se sinchiseste prea mult de regulile de circulatie.

O optiune excelenta o reprezinta metroul local.

De vazut neaparat

Orice vizita in Erevan este una total incompleta daca nu admirati de aproape principalele obiective cultural-istorice ale milenarului oras.

Puteti incepe cu fortareata Erebuni, veche de circa 3 000 ani, cea mai bine prezervata cetate din perioada Urartu din Armenia. Piata Republicii se confunda cu centrul orasului si este locul de unde puteti explora pe cont propriu numeroasele vestigii istorice, muzee si locuri de distractie ale capitalei. Strada Abovian, cu al sau aer incredibil de Belle Epoque, este o adevarata calatorie in timp. Cladirea Operei adaposteste inclusiv Teatrul de Balet din Erevan, iar muzeul Casejian din apropiere este un adevarat regal pentru iubitorii de frumos. Moscheea Albastra dateaza din secolul 18 si este principalul loc de rugaciune al musulmanilor de rit siit din oras. Piata Acoperita cu cladirea sa originala, combinatie a stilurilor Jugenstil si Beaux Arts, gazduieste o piata pitoreasca unde se vand numeroase soiuri de fructe si legume proaspete sau uscate si conservate.

Parcuri, muzee si Memorialul Genocidului Armean



Parcurile din Erevan sunt inima vie a orasului, locuri pline de verdeata unde toti locuitprii indiferent de varsta vin sa se relaxeze.

Parcul Victoriei cuprinde monumentul Mamei Armenia, precum si numeroase vestigii si piese de armament ramase aici din perioada sovietica. Cel mai vechi parc este celebul Parc al Indragostitilor, renovat recent, are un aer japonez peste care s-a suprapus armonios omniprezentul spirit armean al locurilor. Parcul Copiilor si Fantana Cantatoare sunt alte parcuri-gradini care merita vazute.

Erevanul nu ar fi Erevan fara muzee, dupa cum bine spune o maxima a locuitorilor. Numeroase si adapostind colectii valoroase, muzeele de aici sunt extrem de interesante.

Muzeul Parajanov bunaoara, este situat in casa memoriala a cunoscutului regizor Serghei Parajanov. Un alt muzeu de neratat este Sarayan, fiind situalt pe strada cu acelasi nume. Muzeul de Arta Moderna Cafesjian, adaposteste colectii valoroase care au apartinut lui Gerard Cafesjian, Arshile Gorky, Andy Warhol si Marc Chagall. La fel de impresionanta este Galeria Nationala de arta. Muzeul Erevanului prezinta toata istoria orasului, incepand din Paleolitic pana in prezent. Vizitati si Muzeul Artizanatului in Lemn, unde puteti admira obiecte de artizanat popular precum si mobilier vechi, toate lucrate in stil armenesc.

Ca forma de respect pentru incercatul popor armean, se impune neaparat vizitarea Muzeului si Memorialului inchinat Genocidului Armean, precum si Monumentul Tsitsernakaberd. Ridicate pe o colina, sunt monumente austere dedicate celor peste 2 milioane de armeni ucisi si torturati de trupele turcesti la inceputul secolului trecut. Rana inca vie in sufletul oricarui armean, genocidul poporului sau se inscrie in una dintre cele mai negre pagini ale istoriei. Aprindeti o lumanare si pentru milioanele de copii, femei, batrani si barbati care nu au avut alta vina decat ca s-au nascut armeni...



La biserica si la masa

Toate bisericile din Erevan sunt deopotriva muzee, locasuri de arta si cultura, si mai ales dovezi vii ale credintei care i-a ajutat pe armeni sa supraviatuiasca vicisitudinilor istorice.

Nu poti cunoaste spiritul armean daca nu ai vizitat macar o biserica...

Incepe asadar cu Katoghike, cea mai veche biserica din Erevan, inchinata Maicii Domnului. Continua cu Catedrala Sfantului Grigorie, terminata in anul 2001 si dedicata aniversarii celor peste 1 700 ani de crestinism neintrerupt pe taramurile Armeniei.

Biserica Sfantul Sargis este intotdeauna plina , deoarece sfantul a fost si a ramas un patron ocrotitor al indragostitilor si copiilor.

Nu cred sa fie un pacat prea mare daca dupa parcurgerea locurilor sfinte ale Armeniei, faceti un tur binevenit al celei mai vechi fabrici de coniac din tara. Degustarea si vizitarea este libera, ca o dovada in plus asupra traditionalei ospitalitati a popoarelor caucaziene. Coniacul armenesc, batura fina si aleasa, era coniacul favorit al lui Winston Churchill, gusta-l si-i vei da dreptate englezului...



Ca tot vorbim de bauturi, incearca vodca de dude sau cirese. Nici vinurile de Areni nu or sa te lase indiferent.

Nu ocoli nici tesatoria Mergeryan, unde poti gasi al preturi modice o minunata si originala carpeta armeneasca.

Armenia este prin definitie tara compoturilor si a fructelor confiate, cu o gama imensa de produse, deci, pe cat posibil incearca un sortiment.

Bucataria armeneasca, originala, stranie si piperata, se distinge prin prospetimea ingredintelor si prin asociatiilor originale de condimente. Este caracterizata de prezenta tuturor tipurilor de nuci si alune, folosite in aproape orice reteta. La locul lor sunt si legumele murate si marinate dupa metode locale, precum si folosirea ierbuilor fragede in rol de condimente.

Armenii au facut o adevarata arta gastronomica din umpluturi, fie ele foi de varza de vita, rosii, vinete, dovleci, ardei, cartofi, cepe, organe sau pesti, toate ce mai sus se umplu cu amestecuri savante si delicoase.

Sosurile armenesti sunt vestite in lumea intreaga aducand un plus de savoare unei gastronomi si asa delicoase si exotice. Branzeturile sunt o alta componenta esentiala a unei mese armenesti, in timp ce gratarul sau frigaruile te ridica spre apoteoza gusturilor si aromelor inimaginabile facandu-te sa revii in Erevan chiar si pe vreme urata...


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.