Secolul al XIX-lea a fost cel in care Scoala Ardeleana, o miscare de emancipare socio-politica a romanilor din Ardeal, a reusit sa impuna teza latinitatii poporului roman ca adevar istoric.
Sigur, in intentia membrilor acestei comunitati intelectuale si patriotice, originea latina a poporului roman era privita ca un argument de legitimare in procesul de emancipare a romanilor din Transilvania. Doar ca minimalizarea sau negarea importantei dacilor si prezentarea romanilor ca stramosi ai romanilor, se dovedeste astazi extrem de nociva pentru istoria noastra.
De altfel, chiar si imnul national il datoram acelei perioade, autorul textului fiind poetul transilvanean Andrei Muresanu care publica poezia "Desteapta-te romane" (numita atunci "Un rasunet") in anul Revolutiei de la 1848, Andrei Muresanu fiind adept al cultului greco-catolic, cult legat de Roma.
Ori, daca citim urmatoarea strofa din Imnul National, scrisa in urma cu peste 170 de ani, intelegem cum s-a pus problema atunci:
"Acum ori niciodata sa dam dovezi la lume
Ca-n aste mani mai curge un sange de roman,
Si ca-n a noastre piepturi pastram cu fala-un nume
Triumfator in lupte, un nume de Traian!"
Asadar, invadatorul Traian este "stramosul", in timp ce Decebal nici macar nu este mentionat in imn. Iar acest text este rostit astazi de romani ori de cate ori se canta Imnul National.
Pentru a intelege mai bine contextul din secolul al XIX-lea care a generat falsul teoriei romanizarii dacilor, voi vorbi astazi, in episodul 4 al serialului TEORIA FALSA A ROMANIZARII DACILOR, cu prof. dr. Mihai Popescu.
Acest episod este sponsorizat de Cosbuc Ioan George, Moldovan Silviu Marius, Daniel Stefanescu, Sarbu Stefan, Maticiuc Liviu Cezar, Iacob Nicoleta si Moreanu Ionut, serialul fiind realizat cu suportul Centrului Metropolitan de Cultura si Educatie „Ioan I. Dalles" din Bucuresti.
Daniel Roxin