Arhipelagul Madeira face parte din Macaronesia, o regiune de orgine vulcanica, alaturi de insulele Capul Verde, Azore, Selvagens si Canare. Cea mai mare insula din cadrul arhipeleagului, Madeira, cu o suprafata de 741 km², are un relief predominant muntos cu inaltimea maxima de 1861 m (varful Pico Ruivo). Tarmul nordic este abrupt si salbatic.
Amplasarea geografica si relieful muntos determina un climat bland, cu temperaturi medii situate intre 22 °C vara si 16 °C iarna. Clima subtropicala este favorabila culturilor de vita de vie (cu renumitul vin de Madeira), trestie de zahar, bananieri, portocali, lamai.
Funchal, cel mai mare oras din Madeira, este situat pe coasta sudica a insulei principale, la 32°37'45 de latitudine nordica si 16°55'20 longitudine vestica. Pe langa capitala mai exista alte cateva orase importante, si anume Porto Santo, Machico, Camara de Lobos, Santa Cruz das Flores si Santana.
Padurea de lauri (dafini) "Laurisilva" de pe insula Madeira a fost inscrisa in anul 1999 pe lista patrimoniului cultural si natural mondial al UNESCO.