Funchal (populatie aproximativ 110.000 locuitori in 1991) este capitala Insulelor Madeira din Oceanul Atlantic, insule care tin de Portugalia. A fost fondat de Joao Goncalves Zarco in 1421 si ridicat la rangul de oras de catre regele portughez Manuel I in 1508.
In secolul al XVI-lea Funchal a fost un important punct de tranzit intre Indii si Lumea Noua, si era considerat a fi un loc cu bunastare. A fost si punctul de plecare al zaharului si vinului de Madeira.
Intre 1892 si 1905, Portugalia a emis o serie de timbre postale cu inscriptia "Funchal", dar a revenit la denumirea de Madeira.
Orasul este declarat, sau ma rog, asa spun localnicii, ca ar fi cel mai curat si pitoresc oras al Europei. (eu una nu cred ca se inseala pentru ca intr-adevar peisajele sunt incredibile).
Funchal este, de fapt, un oras modern, cosmopolit, intinerit, bine cunoscut pentru numeroasele sale restaurante de clasa superioara, hoteluri noi de 4 si 5 stele si o clima calda pe tot parcursul anului. Desigur si Cristiano Ronaldo a avut contributia lui in a face orasul atat de faimos.
Orasul in sine este amplasat foarte bine, albastru Oceanului Atlantic se confrunta cu un fundal verde al muntilor din apropiere. Situat in partea de sud a insulei Madeira, pe cea mai insorita coasta unde plantatiile de bananieri si gradinile minunate in care florile infloresc pe tot parcursul anului se gasesc in adapostul muntilor verzi plini de izvoare minerale ceea ce fac ca zona sa fie o importanta destinatie balneoclimaterica .
Funchal este oras port la Atlantic, portul fiind aproape de oras si din cate ne povesteau localnicii, vara, in plin sezon, pot vedea peste 4 vase de croaziera ancorate in port.
Madeira este o insula linistita, cu un climat cald care, in mod normal nu este afectata de evenimente meteorologice Severe, dar, in 2010 inundatiile din Madeira si alunecarile de teren au fost rezultatul unui eveniment meteorologic extrem care a afectat insula Madeira la 20 februarie 2010. Cel putin 42 de oameni au murit, si cel putin 100 de persoane au fost ranite. Un asemenea fenomen nu mai fusese intalnit de la inceputul anilor 1800. Zonele turistice si hotelurile au fost practic neafectate, dar potopul a provocat inundatii si prejudicii de proportii.