Acest film documentar este dedicat uneia dintre cele mai grandioase cladiri din istorie. Hagia Sofia a fost initial o biserica crestin ortodoxa, fiind transformata intr-o moschee in anul 1453 de turci si apoi intr-un muzeu in anul 1935. Cucerirea ei de otomani la caderea Constantinopolului este vazuta ca una dintre cele mai mari tragedii ale crestinatatii de credinta ortodoxa greaca. Numele ei provine din greaca si inseamna
„Biserica intelepciunii sfinte a lui Dumnezeu". De asemenea, este cunoscuta si ca „Sancta Sofia" in latina, sau „Ayasofya", in turca. Sofia nu este un nume de sfant, ci in greaca inseamna „intelepciune".
Hagia Sofia este acoperita de un dom cu diametrul de 31 de metri, avand o inaltime de 56 de metri (un pic mai mic ca Panteonul). Domul este sprijinit pe pandantive (patru sectiuni triunghiulare concave) care rezolva problema sprijinirii bazei circulare a domului pe o baza rectangulara. La Hagia Sofia, greutatea domului este mentinuta si de patru piloni masivi situati in colturi.
La capetele de vest (intrarea) si de est, deschiderile arcelor se continua cu jumatati de domuri sustinute in pandantive mai mici. Desi ierarhia domurilor a fost construita pentru a crea un spatiu mai mare in interior, aceasta arhitectura este de neexplicat in antichitate. Toate suprafetele din interior sunt invelite cu marmura policroma, verde si alba cu porfir mov si mozaicuri aurii. La exterior, peretii simpli din ghips dezvaluie claritatea boltei si a domului.
Nu a ramas nimic din biserica ce a fost construita initial pe acelasi loc in sec. IV. Dupa demolarea primei biserici, a fost construita cea de-a doua biserica de Constantin al II-lea, fiul lui Constantin cel Mare, care a ars in timpul rascoalei din anul 532. Cladirea a fost reconstruita sub supravegherea personala a Imparatuui Iustinian I, dar in timpul cutremurului din anul 989 s-a daramat. Dupa cutremur, guvernul bizantin a ales ca arhitect pentru noua biserica pe Tirdat, creatorul maretelor biserici Ani si Agine.
Hagia Sofia este unul din cele mai importante exemple de arhitectura bizantina care au supravietuit. Templul in sine era asa bogat si atat de decorat artistic, incat Iustinian s spus „ Solomon, mi-ai depasit orice inchipuire aici". Iustinian a verificat ca era cea mai mare catedrala construita vreodata in acele vremuri, ea pastrandu-si acest statut timp de o mie de ani, pina la terminarea catedralei din Sevilia. (sursa)