INGREDIENTE PENTRU SORBET DE CAISE
10 caise bine coapte, taiate in bucatele si puse cateva ore in congelator
3 linguri cu miere
2 linguri cu zeama de lamaie
40 ml de apa
un varf de lingurita cu sare
Optional:
o lingurita cu alcool (rom, whisky, vodka)
50 g de merisoare sau stafide
MOD DE PREPARARE SORBET DE CAISE
1. Cum pregatim sorbetul de fructe. Punem caisele in vasul robotului pregatit pentru maruntit sau intr-un blender. Adaugam un varf de lingurita cu sare, zeama de lamaie, apa, alcoolul (daca folositi) si mierea si mixam pana cand avem o crema fina. Pentru a fi si mai cremos il putem strecura printr-o sita, mai ales daca folosim caise cu tot cu coaja. Adaugam merisoarele sau stafidele si omogenizam. Daca doriti, acum sorbetul de fructe poate fi deja servit, sau il puteti congela pentru mai tarziu.
2. Cum inghetam sorbetul de caise. Turnam “inghetata" intr-o forma care poate fi pusa in congelator sau in vasul masinii de inghetata, tinut peste noapte in congelator. Daca folositi masina de inghetata in 30 de minute de amestecare este gata. Daca nu, il acoperim la suprafata cu o hartie de copt (impiedica formarea ghetii), il infasuram in folie alimentara si il punem in congelator pentru minim 6 ore. Din 30 in 30 de minute amestecam energic compozitia cu o furculita, pentru a sparge cristalele de gheata formate si repetam procedura de 5-6 ori.
3. Cat se pastreaza sorbet de caise. Rezista in congelator 2-3 saptamani.
SFATURI:
1. Sorbetul poate fi pregatit cu orice fructe (piersici, zmeura, capsuni, pepene galben, pepene rosu, banane, mango, fructe de padure, ananas) proaspete sau congelate. Daca le congelam, inghetata va fi mai putin apoasa si poate fi servita imediat ce este gata. Daca vreti o textura si mai cremoasa fructele pot fi curatate de coaja.
2. Mierea poate fi inlocuita cu zahar sau alt indulcitor naturat (sirop de agave) adaugat dupa gustul vostru.
3. Merisoarele si stafidele adauga un plus de textura si dulceata, insa nu-i obligatoriu sa le folositi daca vreti un sorbet de fructe simplu.
4. Alcoolul are rolul de a sparge cristalele de gheata, daca vreti sa pregatiti un sorbet de casa pentru copii, puteti renunta la el.
5. Dupa ce-l punem in congelator, cu cat amestecam de mai multe ori in el, cu atat sorbetul va fi mai aerat si mai cremos pentru ca, fiind fara grasimi cum are o inghetata obisnuita, gheata se formeaza mult mai usor.