Plantatul zmeurei si al murului primavara .
Din perspectiva iarna blanda cel mai bine este de plantat toamna , insa daca iarna este una foarte geroasa se recomanda plantarea primavara.
Avantaje si dezavantaje exista in ambele perioade de plantare o iarna geroasa poate afecta o parte din plante , o primavara secetoasa poate afecta o parte din productie.
Sa revenim la plantatul de primavara din punctul meu de vedere cel mai usor plantat deoarece am scapat de riscul inghetului , temperaturile de primavara benefice solului.
Dar exista si posibilitatea sa avem o primavara secetoasa , pentru a nu avea pierderi din cauza primaveri secetoase v-a trebui sa interveniti cu apa adica sa udati macar saptamanal plantele cu minim 1 litru de apa.
Daca aratura nu se va face de toamna, primavara este recomandat sa se are la suprafata pentru a nu indeparta apa din sol si aratura sa nu iasa foarte bolovanoasa deoarece primavara nu mai avem zapada si ger un factor foarte important in degerarea si sfaramitarea pamantului.
Insa daca primavara este ploiasa, avem parte de precipitati putem spune ca am ales perioada , sezonul perfect de plantare.
Se recomanda daca timpul ne permite sa plantam zmeurul si murele primavara cat mai devreme.
Plantarile de primavara se fac in lunile martie si aprilie bineinteles depinde de fiecare judet daca se permite la inceput de martie sau dupa 15-20 martie.
Plantatul zmeurei si al murului toamna.
Conform cercetarilor facute de ingineri agronomi si doctoranti in agricultura toamna este mai benefica plantarea arbustilor, pomilor , deoarece radacina are o perioada mult mai mare sa se acomodeze cu noul sol si sa se dezvolte pana la intrarea in vegetatie.
Dupa cum am specificat si mai sus exista avantaje si dezavantaze la ambele perioade .
Aratura de toamna ceva mai adanca 30-40 cm spre deosebire de cea de primavara.
Insa exista o multime de factori ce pot modifica perioada de plantare in care vi-ati propus sa plantati
- vremea nefavorabila
- pregatirea terenului din pripa
-achizitia materialului saditor
Achizitia drajonilor de zmeur si a butasilor de mur se recomanda sa se faca din pepiniere autorizate pentru a fi siguri de soi si a primi toate documentele necesare ce atesta denumirea soiului , tara de provenienta , si numarul lotului de material saditor.
Cand ma refer la tara de provenienta , de preferat ar fi sa fie din aceasi tara in care plantati in cazul nostru Romania.
De ce produsi in Romania adica aclimatizati .
Acel soi , planta , pom , arbust este calit la clima tari respective pentru un randament mare de prindere al plantei.
Plantele provenite din tari mult mai calde ca a noastra au toate sansele sa nu treaca peste iarna sau invers plantele provenite din tarile mai reci ca a noastra au toate sansele sa nu treaca peste verile mult mai secetoase decat tara de producere al materialului saditor.
De retinut.
Sa alegem pepiniere cu personal calificat deoarece pe parcursul evolutiei plantelor Dumneavoastra veti avea nevoie de foarte multe sfaturi
- tratamente recomandate
-ingraseminte recomandate
-distanta dintre spalieri
-grosimea si distantele sarmelor
-legatul si taiatul
-etc.
Mare atentie ca personalul sa nu fie doar calificat , sa fie si oameni de cuvant care sa va ajute cu sfaturi si pe viitor nu doar in momentul achizitiei de plante, veti avea nevoie de sfaturi si pe viitor.