Goji este un fruct asiatic de culoare rosie originar din Himalaya, ce dateaza din anii 800, produs de o specie de arbusti din familia Solanacee. Infloreste in luna iunie si fructifica incepand cu luna august. Fructele sale sunt mici de 1-2 cm lungime, alungite, dulci si pline cu seminte in interior.
La noi este cunoscut sub denumirea de catina de gard. Goji a reprezentat un pilon important al medicinei traditionale chineze. Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca fructul de goji este unul dintre cele mai bogate fructe in nutrienti.
Daca sunteti pasionati de gradinarit si va tenteaza sa aveti acest arbust in propria gradina sau balcon aflati ca nu este deloc complicat. Nu este pretentios si se adapteaza relativ repede la conditii diferite de mediu. Momentul ideal al plantarii acestui arbust este primavara si toamna tarziu. In timpul iernii Goji rezista cu usurinta temperaturilor scazute.
Operatiile de taiere sunt cele mai importante si de ele depinde fructificarea arbustului. Retineti faptul ca primele taieri se fac inca din primul an de la plantare. Perioada optima pentru aceasta operatie este iarna sau primavara devreme cand planta este in repaus.
Inmultirea plantelor goji poate fi efectuata fie prin butasi, fie prin seminte. Insa cea mai avantajoasa metoda este cea prin butasire. Ea presupune prelevarea de portiuni de lastari de la planta mama, care sunt apoi puse la inradacinat cu scopul plantarii ulterioare.
Specialistii din domeniu recomanda plantarea acestui arbust exotic in soluri care se auto-dreneaza bine si care au fost imbogatite cu ingrasamant natural. Arbustii trebuie plasati la cel putin doi metri distanta unul de celalalt, in asa fel incat sa aiba destul loc pentru a se extinde.
Pentru o dezvoltare buna in fiecare primavara, hraniti planta cu ingrasamant natural.