Nascut in 1897 in New Albany, William Faulkner si-a petrecut in micul orasel Oxford din Mississippi, o copilarie leganata de povestile batranei negrese Caroline Barr despre gloriosii si dezastrosii ani ai razboiului civil. Povesti in care revenea mereu figura legendara a strabunicului, colonelul William Clark Falkner, aventurier, razboinic si scriitor de succes. (Unul din romanele acestui inaintas:The White Rose of Memphis (Trandafirul alb din Memphis) cunoscuse 36 de editii.)
Scoala primara si liceul neterminat le va face in orasel, ca apoi sa intre functionar la banca bunicului sau, viitorul "model" al lui Sartoris.
In timpul primului razboi mondial, nefiind primit ca voluntar in armata americana, se inroleaza in aviatia engleza "Royal Flying Corps", dar ramane pana in 1918 intr-o tabara de antrenament din Canada.
Se intoarce acasa, unde se inscrie la universitatea Ole Miss dar dupa un an se retrage, neavand posibilitatea sa-si continue studiile. Razboiul nu-l vazuse decat de departe, America o vedea de prea aproape. Si acum, dupa sublinierea unor biografi, incepe a se accentua sentimentul dramei din vietile oamenilor si meleagurile natale.
Hranit in iluziile gloriei apuse si dezamagit de viata mizera a Sudului - nici situatia familiei sale nu era din cele mai stralucite - tanarul Faulkner se refugiaza in scrierea unor versuri romantice sau ermetice.
Preia postul de diriginte al oficiului postal al universiratii din Oxford, publica o culegere de versuri The marble Faun (Faunul de marmura), 1924, si apoi pleaca la New Orleans. Aici face cunostinta cu scriitorul Sherwood Anderson, cu ajutorul caruia ii va apare primul roman Soldier's Pay (Plata soldatului), 1926. Calatoreste in Europa, vizitand Italia si Elvetia si ramane cateva luni la Paris. Reintors publica un roman Mosquitoes (Tantarii), 1927, o imagine amara a mediului de intelectuali snobi si superficiali in care se invartea. La Oxford va trai din tot felul de munci ocazionale si va scrie.
In anul 1929, publica romanul Sartoris, moment crucial in creatia sa, o reintoarcere catre istoria legendara sau reala a locurilor natale, inceputul celebrei saga despre imaginarul comitet Yoknopatawpha.
Incepand cu "Sartoris" , avea sa scrie Faulkner mai tarziu, am descoperit ca merita sa scriu despre maruntul meu petec de glie natala si ca nu voi trai indeajuns ca sa termin tot ce se poate scrie despre el. Dupa cateva luni apare Sound and Fury (Zgomotul si furia), prima carte a lui Faulkner care are un deosebit ecou.
De aici incolo, vreme de peste treizeci de ani, scriitorul va constitui prin romanele si povestirile sale o mitologie a Sudului care va porni de la date reale sau mitizate ale istoriei prezente si trecute ale acestei regiuni. Doar cateva din aceste opere vor cunoaste, la inceput, deosebita apreciere si recunoasterea pe care o meritau. De abia in 1946, publicarea unei antologii a scrierilor faulkneriene de catre cunoscutul critic american Malcolm Cowley, The Portable Faulkner impune opiniei publice sin SUA un mare scriitor pe nedrept neglijat. De altfel in 1949, Faulkner va primi Premiul Nobel, in acest fel recunoasterea unanima incununand o vasta opera, o fascinanta si uluitoare epopee, evocare si invocare a omului care cauta sa-si cunoasca puterile,infruntandu-se pe sine si lumea, in lupta pentru afirmarea valorilor umane.
Creand pe harta lumilor posibile comitatul imaginar Yoknopatawpha, autorul lui l-a daruit cu o ordine spirituala si temporala minutios si inepuizabil constituita, pana la a inscrie oamenii si intamplarile acestui teritoriu legendar intr-un prezent care se numeste eternitatea si intr-o societate care se numeste umanitatea. Ideea de a inventa acest tinut mitic, in care criticii literari au vazut alegoria Sudului american, i-a venit in urma unui vis, in care a vazut un timbru emis de Posta Yoknopatawpha. Numele sau are evidente rezonante indiene.
In urma unei crize cardiace, marele scriitor moare la 6 iulie 1962.