Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  DOCUMENTAR: Vieti de Praf si Pulbere
814 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cautare si salvare maritima - Documentar
137 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mark Twain - Biografie
1.064 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Documentar Manastirile din Moldova
647 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pierdut pe viata - Documentar subtitrat in romana
545 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Avanpost Romania, un documentar de Alina Grigore
533 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thrive - documentar subtitrat in romana (2011)
2.263 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Marele secret - Documentar medical complet
57 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tulcea comori ascunse
358 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Codul lui Da Vinci -documentar
1.945 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Mark Twain / Documentar biografic

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 04.07.2014  Adauga la favorite 884 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Samuel Langhorne Clemens (n. 30 noiembrie 1835 – d. 21 aprilie 1910) , cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, a fost un scriitor, satirist si umorist american, autorul popularelor romane „Aventurile lui Tom Sawyer", „Print si cersetor", „Aventurile lui Huckleberry Finn" si „Un yankeu la curtea regelui Arthur".

In ciuda problemelor sale financiare, Twain a fost renumit pentru umorul si buna sa dispozitie, datorita carora s-a bucurat de o popularitate imensa in intreaga lume. La apogeu, el a fost probabil cel mai popular american din acea vreme. In 1907, publicul s-a inghesuit la Expozitia Jamestown doar ca sa-l zareasca pe Mark Twain. S-a bucurat de prietenia mai multor celebritati, intre care autorul si criticul literar William Dean Howells, politicianul si autorul Booker T. Washington, inginerul si inventatorul Nikola Tesla, scriitoarea Helen Keller si magnatul Henry Huttleston Rogers. Autorul american William Faulkner a scris despre Twain ca a fost „parintele literaturii americane"

Twain a murit in 1910 si este inmormantat la Elmira, statul New York

In 1867, calatorind prin Europa si Orientul Mijlociu (eveniment aflat la baza colectiei de scrisori de calatorie The Innocents Abroad), Twain l-a cunoscut pe Charles Langdon, care i-a aratat o fotografie a surorii sale, Olivia. Twain sustine ca s-a indragostit la prima vedere; abia in anul urmator a cunoscut-o pe Olivia. Cei doi s-au logodit in 1869 si s-au casatorit in februarie 1870, la Elmira, New York. Dupa ce s-au stabilit la Buffalo, Olivia a nascut un baiat, Langdon, care din nefericire a murit de difterie la varsta de un an si sapte luni. Twain si sotia au mai avut trei fiice: Susy, Clara si Jean Clemens. Casnicia lor a durat timp de 34 de ani, pana la decesul Oliviei in 1904.

Twain a trait mai mult decat Jean si Susy. El a trecut printr-o perioada de depresie profunda, inceputa in 1896, pe cand se afla intr-un turneu de lecturi in Anglia, la aflarea vestii ca fiica sa favorita, Susy, a murit de meningita. Decesul sotiei, precum si decesul altei fiice, Jean, la 24 decembrie 1909, i-a adancit depresia.

In 1909, Twain este citat ca spunand:

„Am sosit cu Cometa Halley in 1835. Va aparea din nou la anul, si ma astept sa ma duc cu ea. Ar fi cea mai mare dezamagire a vietii mele daca nu ma duc cu cometa lui Halley. Atotputernicul a spus, fara indoiala: «Aici sunt ciudatii astia doi, fara rost; au sosit impreuna, trebuie sa plece impreuna»."

Samuel Langhorne Clemens - Mark Twain - a murit de angina pectorala la 21 aprilie 1910 in Redding, Connecticut. La aflarea vestii, presedintele Statelor Unite, William Howard Taft a declarant;
„Mark Twain a dat bucurie -- distractie cu adevarat intelectuala -- la milioane de oameni, iar operele sale vor continua sa faca placere altor milioane din generatiile urmatoare... Umorul sau a fost american, dar el a fost aproape la fel de apreciat de englezi si alte natii ca si de conationalii sai. El a creat o parte trainica a literaturii americane."

Mark Twain a fost inmormantat langa sotia sa in cimitirul Woodlawn din Elmira, statul New York


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.