Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  William Faulkner
309 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Makepeace Thackeray
908 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Magnifica suita Chatsworth a regelui William al III-lea
344 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bill Clinton -Personalitati care au marcat istoria lumii
1.326 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mark Twain / Documentar biografic
885 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Somerset Maugham
1.085 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lady Diana -mama
627 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Gladstone
837 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hearst, Statele Unite
1.194 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea de basm care s-a incheiat tragic
369 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

William Faulkner

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.11.2014  Adauga la favorite 612 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
William Cuthbert Faulkner, nascut Falkner (25 septembrie 1897 – 6 iulie 1962) a fost un prozator american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1949, unul dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii americane din secolul XX. Modernismul lui Faulkner se inscrie in spiritul de influenta al lui James Joyce, ca model de arta romanesca.
Nascut in 1897 in New Albany, William Faulkner si-a petrecut in micul orasel Oxford din Mississippi, o copilarie leganata de povestile batranei negrese Caroline Barr despre gloriosii si dezastrosii ani ai razboiului civil. Povesti in care revenea mereu figura legendara a strabunicului, colonelul William Clark Falkner, aventurier, razboinic si scriitor de succes. (Unul din romanele acestui inaintas:The White Rose of Memphis (Trandafirul alb din Memphis) cunoscuse 36 de editii.)

Scoala primara si liceul neterminat le va face in orasel, ca apoi sa intre functionar la banca bunicului sau, viitorul "model" al lui Sartoris.

In timpul primului razboi mondial, nefiind primit ca voluntar in armata americana, se inroleaza in aviatia engleza "Royal Flying Corps", dar ramane pana in 1918 intr-o tabara de antrenament din Canada.

Se intoarce acasa, unde se inscrie la universitatea Ole Miss dar dupa un an se retrage, neavand posibilitatea sa-si continue studiile. Razboiul nu-l vazuse decat de departe, America o vedea de prea aproape. Si acum, dupa sublinierea unor biografi, incepe a se accentua sentimentul dramei din vietile oamenilor si meleagurile natale.

Hranit in iluziile gloriei apuse si dezamagit de viata mizera a Sudului - nici situatia familiei sale nu era din cele mai stralucite - tanarul Faulkner se refugiaza in scrierea unor versuri romantice sau ermetice.

Preia postul de diriginte al oficiului postal al universiratii din Oxford, publica o culegere de versuri The marble Faun (Faunul de marmura), 1924, si apoi pleaca la New Orleans. Aici face cunostinta cu scriitorul Sherwood Anderson, cu ajutorul caruia ii va apare primul roman Soldier's Pay (Plata soldatului), 1926. Calatoreste in Europa, vizitand Italia si Elvetia si ramane cateva luni la Paris. Reintors publica un roman Mosquitoes (Tantarii), 1927, o imagine amara a mediului de intelectuali snobi si superficiali in care se invartea. La Oxford va trai din tot felul de munci ocazionale si va scrie.

In anul 1929, publica romanul Sartoris, moment crucial in creatia sa, o reintoarcere catre istoria legendara sau reala a locurilor natale, inceputul celebrei saga despre imaginarul comitet Yoknopatawpha.

Incepand cu "Sartoris" , avea sa scrie Faulkner mai tarziu, am descoperit ca merita sa scriu despre maruntul meu petec de glie natala si ca nu voi trai indeajuns ca sa termin tot ce se poate scrie despre el. Dupa cateva luni apare Sound and Fury (Zgomotul si furia), prima carte a lui Faulkner care are un deosebit ecou.

De aici incolo, vreme de peste treizeci de ani, scriitorul va constitui prin romanele si povestirile sale o mitologie a Sudului care va porni de la date reale sau mitizate ale istoriei prezente si trecute ale acestei regiuni. Doar cateva din aceste opere vor cunoaste, la inceput, deosebita apreciere si recunoasterea pe care o meritau. De abia in 1946, publicarea unei antologii a scrierilor faulkneriene de catre cunoscutul critic american Malcolm Cowley, The Portable Faulkner impune opiniei publice sin SUA un mare scriitor pe nedrept neglijat. De altfel in 1949, Faulkner va primi Premiul Nobel, in acest fel recunoasterea unanima incununand o vasta opera, o fascinanta si uluitoare epopee, evocare si invocare a omului care cauta sa-si cunoasca puterile,infruntandu-se pe sine si lumea, in lupta pentru afirmarea valorilor umane.

Creand pe harta lumilor posibile comitatul imaginar Yoknopatawpha, autorul lui l-a daruit cu o ordine spirituala si temporala minutios si inepuizabil constituita, pana la a inscrie oamenii si intamplarile acestui teritoriu legendar intr-un prezent care se numeste eternitatea si intr-o societate care se numeste umanitatea. Ideea de a inventa acest tinut mitic, in care criticii literari au vazut alegoria Sudului american, i-a venit in urma unui vis, in care a vazut un timbru emis de Posta Yoknopatawpha. Numele sau are


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.