Catina se consuma simpla sau sub forma de ceai, sirop, tinctura, pulbere, ulei sau extract din muguri, toate acestea putandu-se cumpara sau prepara chiar in propria bucatarie.
In compozitia chimica a fructelor de catina predomina vitamina C, o serie de pigmenti carotinoidici care le dau culoarea portocalie, un ulei gras, in care sint dizolvati acesti pigmenti, vitaminele B1 si B2, acid folic, acizi grasi si fitosteroli.
Datorita acestei compozitii chimice complexe, fructele de catina sunt considerate ca o polivitamina naturala. Ele sunt folosite in multe tari in scopuri terapeutice si alimentare.
Stimuleaza eliminarea toxinelor
Catina ajuta organismul sa elimine toxinele atat din sistemul digestiv cat si de la nivelul ficatului, contribuind la o mai buna functionare a acestora.
Sucul de catina este hepatoprotector
Acelasi suc are efecte benefice si-n cazul afectiunilor hepatice acute sau cronice, intrucat catina este un bun stimulent hepatic. Se iau 5-6 linguri de suc pe zi, simplu sau diluat cu apa,
Poate fi folosita in tratamentul bolilor de piele
Uleiul de catina este foarte eficient in afectiunile pielii, cum ar fi psoriazisul, eczemele, arsurile, mancarimile. Protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete, o hraneste si o revitalizeaza, prin continutul de vitamine A, B1, B2, C, E, K.
Daca suferi de acnee, psoriazis, dermatita, eruptii cutanate sau eczeme, aplica o compresa cu ceai de catina, de cateva ori pe zi, pe zona afectata.
Intareste sistemul imunitar
Ceaiul de catina este excelent pentru intarirea sistemului imunitar. O cana de ceai bauta zilnic te va apara de raceli si gripe. Poti folosi ceaiul de catina si pentru detoxifiere, precum si pentru energizare.
Atentie!
Catina nu este recomandata femeilor insarcinate si persoanelor care sufera de diaree. De asemenea, ceaiul de catina nu trebuie sa fie consumat in timpul administrarii unui tratament anticoagulant.