Ingrediente -
1 kg faina 000
700 ml apa
20 g zahar
50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata
20 g sare
50 g ulei
faina pentru masa de lucru
Intr-un bol se pune apa calduta, zaharul si drojdia. Peste ele se adauga uleiul, apoi toata faina.
Se presara si sarea. Se amesteca cu lingura de lemn 20-30 de secunde fara a ne chinui sa omogenizam perfect totul.
prima dospire – 1 ora
Se acopera vasul cu o punga de plastic si se lasa la dospit o ora. A crescut mult de tot.
Se ia din nou lingura de lemn si se amesteca 20-30 de secunde. Observati ca aluatul deja se leaga, se comporta cu totul altfel. S-a format reteaua de gluten, drojdia si-a facut si ea treaba.
a doua dospire – 30 min
Aluatul arata ca un aluat framantat bine de tot. Se acopera vasul cu o punga si se mai lasa la dospit 30 de minute. A crescut din nou foarte frumos.
Aluatul de paine se rastoarna pe masa de lucru usor infainata.
Se aplatizeaza aluatul cu mana si se impatura in 3 pe lat, apoi inca in 3 pe lung, exact ca in poza. Se lasa 10 minute la odihna (destindere), acoperit cu o carpa de bucatarie. Acest procedeu se numeste stretch and fold (intinde si pliaza). Dupa acest rastimp se intinde din nou, se impatura iar in 3 si se ruleaza foarte stramt (ca un cilindru), dand forma painii (shaping). Se simte deja la mana ca aluatul a devenit mai ferm si mai elastic. Din doar 2 seturi de impaturiri!
a treia dospire – 1 ora
Cilindrul de aluat se presara din abundenta cu faina si se cresteaza cu un cutit foarte bine ascutit (eu folosesc bisturiu chirurgical de la farmacie sau lame de ras clasice). Aceasta paine neframantata se acopera cu carpa de bucatarie si se lasa pe masa la dospit inca o ora.
Intre timp incingem cuptorul la 240° C (maximum si la cuptoarele pe gaz
Cand cuptorul este suficient de incins (impreuna cu oala cu capac), cu o miscare rapida deschidem cuptorul, tragem afara gratarul cu tot cu oala incinsa (lucram cu manusi de bucatarie sau carpe groase), ridicam capacul si „aruncam" painea in oala. Imediat reasezam capacul peste oala si impingem oala rapid in cuptor. Inchidem usa cuptorului, reducem temperatura la 230 C si setam cronometrul la 30 de minute.Trebuie sa va miscati foarte repede pentru ca daca temperatura in cuptor scade, riscati sa mancati o paine cu coaja tare si uscata. Painea neframantata se coace 30 de minute cu capac la 230° C. Dupa acest rastimp ridicam capacul de pe oala si mai coacem painea alte 15 minute la 200 C. In total am copt aceasta paine neframantata timp de 45 de minute.
Painea noastra este gata. Este rumena si crescuta. Cum verificam daca painea s-a copt? Imediat scoatem painea din oala pe un grilaj de bucatarie. Se apuca painea cu un stergar gros (sau cu manusi de bucatarie) si se ciocaneste pe fund. Daca suna „a gol" este coapta. Nu se verifica in nici un caz cu scobitoarea. Painea se lasa la racit in mod natural pe un grilaj. Asteptarea este grea…
E frumoasa aceasta paine neframantata si miroase foarte bine. De abia dupa racirea completa (care dureaza peste o ora) painea de casa poate fi feliata